ZAJEDNO S BUGARSKOM

Hrvatska priznala ustanike kao legitimnu vlast u Libiji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.08.2011 13:40
  • Objavljeno 26.08.2011 u 13:40
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Hrvatska je zajedno s Bugarskom priznala u petak libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji i pozvala ga da izbjegava osvetu te da izgradi demokraciju u zemlji u kojoj se bliži kraj diktature Moamera Gadafija

'Prije više od pet mjeseci, libijski narod započeo je revoluciju zahtijevajući slobodu, demokraciju i kraj diktature. Danas je ta bitka pri kraju. Moamer Gadafi više ne može ugnjetavati i ugrožavati libijski narod', stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskog i bugarskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Nikolaja Mladenova

'Gaddafijevo doba je završeno, bio on toga svjestan ili ne. Zločini njegovog režima moraju se istražiti, a svi odgovorni procesuirati. On i njegove pristaše morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom. Došlo je vrijeme za završetak borbi te svi njegovi pristaše moraju odmah položiti oružje. Vrijeme je za izgradnju demokratske Libije zasnovane na vladavini prava', stoji nadalje.

'Prijelaznim političkim procesom u Libiji može upravljati samo široko zastupljeno Nacionalno prijelazno vijeće koje je do danas vodilo borbu za slobodu, a koje smo u lipnju priznali kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Ovaj važan povijesni trenutak za libijski narod ne smije biti okaljan osvetom i nasiljem već biti vrijeme pomirbe, izgradnje nacionalnog jedinstva i mirne tranzicije. Hrvatska i Bugarska podržavaju Nacionalno prijelazno vijeće i njegovu viziju demokratske i ujedinjene Libije koja poštuje najviše međunarodne standarde ljudskih prava', navodi se dalje u priopćenju.

Ovom izjavom Hrvatska i Bugarska još jednom potvrđuju da priznaju Nacionalno prijelazno vijeće, ovog puta kao legitimnu vlast u Libiji te će podržavati napore Vijeća u postizanju mira diljem zemlje, u uspostavi reda i zakona, u izgradnji demokratske države, uključujući provedbu slobodnih izbora.

'Radujemo se našoj ponovnoj diplomatskoj nazočnosti u Tripoliju u skoroj budućnosti kao i radu s ostatkom međunarodne zajednice u pomaganju libijskom narodu na njegovu putu u demokraciju', poručuju Hrvatska i Bugarska.

Republika Hrvatska, zajedno s Republikom Bugarskom, priznala je Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda 28. lipnja 2011. godine. U zajedničkoj izjavi s Republikom Bugarskom, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeća temeljilo se na zaključku kako je Vijeće sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgrađene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši međunarodni standardi ljudskih prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi