PRIMOPREDAJA NEKRETNINA

Hrvatska preuzela bivše veleposlanstvo SFRJ u Lisabonu

07.03.2017 u 02:20

Bionic
Reading

Temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 24. studenoga 2011. godine zgradu nekadašnjeg veleposlanstva SFRJ u Lisabonu

O daljnjem raspolaganju navedenim objektom, koji ima površinu oko 700 metara kvadratnih, donijet će se odluka nakon što se pribavi konačna procjena vrijednosti te razmotre moguće opcije.

Riječ je o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. 'regije OECD', a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata. Temeljem dogovora postignutog na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u svibnju ove godine utvrđen je vremenski plan primopredaje navedenih 10 nekretnina koje su bile ili još većinski jesu u posjedu Republike Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine, zgradu veleposlanstva u Beču preuzetu u kolovozu, diplomatsku rezidenciju u Oslu preuzetu u listopadu, te jučer preuzetu zgradu veleposlanstva u Lisabonu, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još dvije nekretnine (diplomatske rezidencije u Madridu i Helsinkiju).

Zaključno do 31. kolovoza 2012. godine Republici Hrvatskoj bit će predane i preostale tri nekretnine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te diplomatska rezidencija u Stockholmu).

Na posljednjem sastanku Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održanom u rujnu ove godine u Sarajevu, načelno je između zemalja sljednica dogovoreno da se sljedeći sastanak odbora održi sredinom prosinca ove godine u Zagrebu.