SAVEZ U RATU I MIRU

Hrvatska postala članicom NATO-a

01.04.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Hrvatska je u srijedu, polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu postala punopravnom članicom NATO saveza, a članica NATO-a postala je i Albanija predajom svoga ratifikacijskog dokumenta

Dokument je u Washingtonu u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović.
Na svečanosti u State Departmentu zamjenik državne tajnice James Steinberg prihvatio je instrumente o pristupu Hrvatske i Albanije u Sjevernoatlantski sporazum za koji je vlada Sjedinjenih Država depozitar.

U trenutku kada je zamjenik državne tajnice Steinberg zaprimio instument o pristupanju Hrvatska i Albanija postale su NATO saveznice.

Albanski veleposlanik Alexander Sallabanda predstavljao je svoju zemlju na svečanosti u State Departmentu.

Sjedinjene Države tom prigodom pozdravile su dovršetak procesa pristupa prije summita u Strasbourgu i Kehlu na kojem će se 3. i 4. travnja obilježiti 60 obljetnica NATO-a.

'Ovo je povijesni trenutak u kojem je Hrvatska postala članica NATO-a, u cijelosti predana vrijednostima, interesima i načelima svih naših saveznika. Članstvo u NATO-u bilo je cilj svih naših vlada od stjecanja neovisnosti. Euroatlantska orijentacija bila je i ostaje temeljni okvir kroz koji Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne ciljeve", kazala je veleposlanica KolindaGrabar Kitarović.

Za potporu NATO snagama u izvanrednim situacijama, Hrvatska će do 2015. osposobiti devet objekata. Riječ je o vojarnama u Gašincima, Benkovcu, Delnicama i Vinkovcima te aerodromima u Puli, Zagrebu i Zadru te pomorskoj luci Lori u Splitu.

Ove godine Hrvatska će uplatiti Savezu 3,3 milijuna eura tzv. NATO članarine Za cjelu godinu ta bi članarina trebala iznositi oko 4 milijuna eura.

'Hrvatska je već dokazala da je "izvoznik" sigurnosti, a ne samo "potrošač", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de HoopScheffer u intervjuu koji je u srijedu navečer objavio HTV uoči summita Sjevernoatlantskog saveza u Strasbourgu i Kehlu.

"Sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu za svaku je pohvalu", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a je ocijenio da je velik uspjeh Hrvatske da će predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader sudjelovati na summitu u Strasbourgu i Kehlu u petak i subotu.

"To znači da se Hrvatska pridružila toj jedinstvenoj obitelji demokratskih zemalja - NATO-u", istaknuo je.