SUKOB INTERESA I ODAVANJE TAJNE

Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupke protiv odvjetnika iz grupacije Borg

22.05.2018 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora pokrenula je disciplinski postupak protiv Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, odvjetnika koji su radili na izradi lex Agrokora i koji su odradili konzultantske poslove za izvanrednu upravu Agrokora

Postupak je, javlja Nova TV, pokrenut zbog sumnje u sukob interesa, dok je postupak protiv Šavorića pokrenut i zbog odavanja poslovne tajne.

Kako je ranije pisao tportal o članovima grupe Borg, Boris Šavorić je glavni partner u odvjetničkom društvu Šavorić i Partneri. Toni Smrček je u vrijeme izbijanje krize u Agrokoru još radio kod Šavorića i bio je član grupe koja je pomagala potpredsjednici Vlade Martini Dalić pri izradi lex Agrokora. Smrček je danas partner u odvjetničkoj kući Tus, Novokmet i Smrček.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ured Šavorić i Partneri ubraja se među deset najjačih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj. Lani su zahvaljujući i angažmanu oko Agrokora podebljali prihode na 19 milijuna kuna (rast od 11 posto) dok im je dobit iznosila 11,6 milijuna kuna (na to trebaju platiti još oko dva milijuna kuna poreza).

Ramljak je odvjetnički ured Šavorić i Partneri angažirao da mu pomognu oko tumačenja i primjene lex Agrokora i asistirali su kod pregovora oko ugovora o kreditu s prednosti namirenja.

Tin Dolički, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, bio je pravni savjetnik Ante Ramljaka u Agrokoru. U vjerovničkom vijeću zastupao je američki fond Knighthead Capital Management.