PRAZNE PUŠKE

Hrvatska odustaje od uvjeta da Haag rješava granicu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 20:15
  • Objavljeno 06.03.2009 u 19:38
GRANICA HRVATSKA SLOVENIJA

GRANICA HRVATSKA SLOVENIJA

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Hrvatska će prihvatiti inicijativu Europske komisije da se u rješavanje graničnog spora sa Slovenijom radi deblokade hrvatskih pristupnih pregovora uključi posrednička skupina pod vodstvom Martija Ahtisaarija

Iako pristanak na tu tzv. medijaciju neće, kako smo doznali, biti bezuvjetan, ipak se kao uvjet neće postaviti da se granični spor mora rješavati isključivo na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, piše Jutarnji.hr.

Umjesto toga, u našem će odgovoru stajati: Pristajemo na medijaciju, ali samo ako odluka o granici bude utemeljena na međunarodnom pravu.

Takav kompromis bio bi i na tragu onoga što traži i Olli Rehn, koji je i prije dva dana rekao da se ne smiju postavljati nemogući uvjeti koji bi praktički onemogućili misiju Ahtisaarijeve skupine.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije želio ni potvrditi ni demantirati scenarij prema kojem bi Hrvatska ipak odstupila od svojeg dosadašnjeg čvrstog stava da razgraničenje treba rješavati isključivo međunarodni sud u Haagu. 'Odgovor Olliju Rehnu se još uvijek brusi i ne možemo reći kakvi će točno biti naši uvjeti za pristanak na medijaciju', poručio je Mehun.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić, međutim, priznaje da će u odgovoru Rehnu, koji će hrvatski državni vrh finalizirati u ponedjeljak na sastanku sa svim parlamentarnim strankama, biti navedeno da na medijaciju pristajemo samo ako se jasno definira zadaća Ahtisaarijeve komisije.

A minimum minimuma, dodaje Pusić, što je dogovoreno još prije pet dana na sastanku političkog vrha, mora biti da će se odluka o granici temeljiti na međunarodnom pravu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi