KRIMINALAC ILI POLITIČKI DISIDENT

Hrvatska odobrila azil ukrajinskom biznismenu

11.12.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Hrvatska država odobrila je politički azil ukrajinskom biznismenu Denisu Olejnikovu i njegovoj obitelji koja je početkom ove godine prebjegla iz Ukrajine u Hrvatsku, objavila je danas agencija Ukrainan news

Olejnikovljeva firma ProstoPrint sa sjedištem u Kijevu našla se pod istragom zbog proizvodnje krivotvorenih materijala, između ostalog i zbog neovlaštenog tiskanja logotipa nogometnog Eura 2012. na majicama, šalicama i drugim predmetima uoči ljetošnjeg prvenstva koje se održavalo u Ukrajini i Poljskoj.

U svom priopćenju, poslanom iz Hrvatske, Olejnikov piše da je 'nezavisna istraga u Hrvatskoj' zaključila da se tražitelj azila nije bavio kriminalom, nego da je razlog njegovog progona politička aktivnost. Naime, osim Eura, ove godine u Ukrajini su se održavali i parlamentarni izbori.

Unatoč činjenici da je Olejnikov samoinicijativno izašao u javnost s rješenjem o azilu, u MUP-u Republike Hrvatske odlučili su slijediti Zakon o azilu po  kojem ne mogu potvrditi niti demantirati podatke o azilantima.

Olejnikov tvrdi da je zahtjev za azil podnio još u travnju ove godine i dobio ga na temelju Ženevske konvencije o pravima izbjeglica iz 1951. godine. Kao razlog navodi i sumnje hrvatskih vlasti da bi u Ukrajini imao uvjete za pošteno suđenje te da bi tamo bio ugrožen život njega i njegove obitelji.

U travnju ove godine Olejnikov je dao intervju portalu Glavkom. Tvrdio je da je žrtva političkog progona, iako je u intervjuu porekao da je povezan s ijednom političkom silom u zemlji. Upitan zašto je baš Hrvatsku izabrao za svoje utočište, poduzetnik je objasnio da nije imao mnogo vremena za razmišljanje. Tvrdi da je pobjegao iznenada, u dramatičnoj akciji u kojoj je njegova obitelj imala samo 20 minuta da pokupi najnužnije stvari. Navodno su tek prešavši granicu automobilom u susjednoj Moldaviji počeli razmišljati kamo dalje.

Poduzetnik je tražio zemlju u kojoj bi njegova kći, navodno perspektivna tenisačica, mogla normalno trenirati. Drugi uvjet je bio da ne ulazi u Schengensku viznu zonu, jer članovi njegove obitelji nisu imali potrebne papire.

'Osim toga, malo ljudi u Ukrajini zna koliko je dobro u Hrvatskoj', izjavio je tada Olejnikov, objasnivši da se njegova obitelj (supruga i dvoje djece) lijepo skrasila u novoj sredini.