ZBOG SAMOUPRAVE

Hrvatska odbila zamolbu BiH za procesuiranje Ante Jelavića

14.01.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Vlasti Republike Hrvatske odbile su zamolbu BiH za procesuiranje bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića zbog organiziranja hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH iz 2001. i raspuštanja hrvatske vojne sastavnice čime je ugrozio borbenu spremnost države, rekao je u subotu Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović

Muselimović je za medije u Mostaru potvrdio da je ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbilo postupiti po zamolbi iz Sarajeva budući da se radi o političko-vojnom procesu.

‘Stav ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija je za mene posve razumljiv s obzirom da se inkriminacije odnose na utvrđivanje jesu li djela gospodina Jelavića utjecala na borbenu spremnost Oružanih snaga BiH. Ako je to tako, onda je to djelo isključivo političke i obrambene prirode’, rekao je odvjetnik Muselimović za Hinu i pojasnio kako je to bio jedini mogući odgovor hrvatskih vlasti.

‘Nije normalno da jedna druga zemlja raspravlja o unutarnjim političkim i obrambeno-vojnim pitanjima’, rekao je Muselimović. Izrazio je očekivanje da će Tužiteljstvo BiH konačno odustati od kaznenog progona Ante Jelavića budući da nije moguće voditi proces u njegovoj izočnosti. Jelavić se od 2005. nalazi u Hrvatskoj.

Optužnica protiv Jelavića i šest drugih hrvatskih dužnosnika u BiH podignuta je 2004. godine. Njega se teretilo za organiziranje hrvatske samouprave i raspuštanje hrvatske vojne sastavnice iz 2001.  Antu Jelavića je s pozicije hrvatskog člana BiH Predsjedništva zbog toga smijenio visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch te mu je zabranio političko djelovanje.

Protiv Jelavića vođen je još jedan postupak u slučaju Hercegovačke banke koju je međunarodna zajednica u BiH ugasila. Nakon prvostupanjske presude od 9,5 godina zatvora ta je presuda ukinuta i određeno je novo suđenje. U međuvremenu Ante Jelavić je 2005. otišao u Hrvatsku gdje i danas živi.