alternativni put

Hrvatska nudi luke na Jadranu za izvoz ukrajinskih žitarica prema sjeveru Afrike

23.05.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Hrvatske luke na Jadranu mogu biti alternativni način za prijevoz žitarica iz Ukrajine, čije su crnomorske luke blokirane, prema sjeveru Afrike, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić

Metelko Zgombić je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslova na kojem se razgovaralo o pripremama za dva predstojeća samita EU-a, o Ukrajini, sigurnosti hrane i energetici.

“U raspravi sam skrenula pozornost da hrvatske luke na Jadranu stoje na raspolaganju i da mogu biti učinkovit i kratak put prema sjeveru Afrike”, izjavila je Metelko Zgombić.

Europska komisija je prije desetak dana predstavila akcijski plan koji predviđa uspostavu “prometnih traka solidarnosti” kako bi se omogućio izvoz kopnenim putem žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, čije su luke blokirane nakon ruske invazije.

U normalnim okolnostima, 75 posto ukrajinske proizvodnje žitarica ide u izvoz, što predstavlja petinu ukupnih ukrajinskih izvoznih prihoda. Prije ruske invazije, 90 posto izvoza žitarica i uljarica išao je preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlja globalnu prijetnju u opskrbi hranom. Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla iskusiti glad.

Goleme količine žita trebalo bi kopnenim putem dovesti u EU, a zatim bi iz morskih luka mogle biti prebačene u Afriku.

Ministri su također razgovarali o novom akcijskom planu RePowerEU, koji bi trebao osigurati energetsku samodostatnost EU-a.

Metelko Zgombić je izrazila zadovoljstvo što je LNG terminal na Krku naveden kao jedna od važnih sastavnica energetske sigurnosti za središnju Europu.