kriza uzrokovana ratom

Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za osiguranje hrane: 'Povećanje cijena ima razorne učinke na najsiromašnije i najranjivije'

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2022 06:33
  • Objavljeno 19.05.2022 u 06:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: dero2084 / Alamy / Alamy / Profimedia

Svjetska banka priopćila je u srijedu da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize opskrbom hrane zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja

Iznos uključuje ​​12 milijardi dolara novih projekata i više od 18 milijardi dolara sredstava iz postojećih projekata vezanih uz hranu i prehranu koji su odobreni, ali još nisu isplaćeni, priopćila je banka.

"Povećanje cijena hrane ima razorne učinke na najsiromašnije i najranjivije", rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass u priopćenju. "Za informiranje i stabilizaciju tržišta, ključno je da zemlje sada daju jasne izjave o budućem povećanju proizvodnje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu."

Banka je priopćila kako se očekuje da će novi projekti podržati poljoprivredu i navodnjavanje, kao i socijalnu zaštitu kako bi se ublažili učinci viših cijena hrane na siromašne. Većina resursa ide u Afriku i Bliski istok, istočnu Europu i središnju Aziju te južnu Aziju.

Ta su područja među najteže pogođenim ratom u Ukrajini. Zemlje poput Egipta uvelike ovise o ukrajinskoj i ruskoj pšenici i bore se za opskrbu jer je Rusija blokirala ukrajinski poljoprivredni izvoz iz crnomorskih luka i uvela ograničenja domaćeg izvoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!