PAHOR U PODGORICI

'Hrvatska mijenja perspektivu zapadnog Balkana'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.10.2009 19:19
  • Objavljeno 02.10.2009 u 19:16
BORUT PAHOR TRAKOŠĆAN

BORUT PAHOR TRAKOŠĆAN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak u Podgorici kako će se završetkom pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji promijeniti perspektiva 'zapadnog Balkana' u smislu proširenja Unije

'Nastavkom i uspješnim završetkom pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU) bit će promijenjena perspektiva 'zapadnog Balkana' u cjelini, u smislu proširenja Unije', izjavio je Pahor i obećao da će Slovenija poduprijeti Crnu Goru u nastojanju da postane članicom EU-a.

Pahorov posjet Podgorici prvi je službeni posjet nekog predsjednika slovenske vlade Crnoj Gori od kada je postala suverena. Nakon razgovora s predsjednikom crnogorske vlade Milom Đukanovićem Pahor je kao 'bitaan korak' naveo nastavak hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju.

'To se dogodilo zato što su se Slovenija i Hrvatska sporazumjele da će poticati uzajamnu suradnju i Ljubljana će i dalje podupirati Zagreb u nastojanjima da uđe u EU', rekao je Pahor. Ustvrdio je da će prije ulaska Hrvatske u EU biti riješeno hrvatsko-slovensko granično pitanje.

Slovenija će, dodao je Pahor, učiniti sve da svoje partnere u EU uvjeri da je proširenje Unije potrebno. 'Slovenija će sigurno biti sponzor proširenja EU-a', ustvrdio je.

Ocijenivši da je crnogorsko-slovenska suradnja izvrsna te da će dvije zemlje učiniti sve da je još više unaprijede, najavio je da će Slovenija i dalje podupirati Crnu Goru na putu prema EU i NATO-u te nuditi razvojnu pomoć.

Predsjednik crnogorske vlade Đukanović zahvalio je Pahoru na stalnoj potpori Slovenije Crnoj Gori na tom putu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi