PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA

Hrvatska liga protiv raka obilježila 50 godina djelovanja

11.02.2017 u 16:51

Bionic
Reading

Hrvatska liga protiv raka obilježila je u subotu, na Svjetski dan bolesnika, svečanom akademijom 50. obljetnicu djelovanja, na kojoj je predstavljena mnografija o radu lige kroz pet desetljeća te uručena priznanja i zahvalnice, a Institutu Ruđer Bošković uručena donacija od 203.000 kuna, prikupljenih u prošlogodišnjoj himanitarnoj udruzi Terry Fox Run za istraživanja mladih znanstvenika

Među brojnim uzvanicima na akademiji bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je istaknuo kako je riječ o velikoj obljetnicii te da je tijekom 50 godina Lige napravljeno puno u borbi protiv zloćudnih bolesti. No, dodao je, može se i treba napraviti još puno, tako da svi postanemo svjesni da su određeni načini života štetni, da treba ulagati u prevenciju i odazivati se na pozive za preglede kojima se rak može rano otkriti, te prikupljati financijska sredstava i omogućiti nove lijekove.

'Sve zemlje u svijetu imaju ograničena sredstava za lijekove i muku muče s time. S jedne strane je skupoća a s druge realne mogućnosti. Nastojat ćemo kroz ekspertne timove dati prioritete lijekovima koji su se pokazali učinkovitima i bolesnicima koji imaju veću šansu', kazao je.

'Što se tiče kvalitete našeg zdravstvenog sustava, kad se uspoređuje koliko dajemo novca i koliku kvalitetu imamo, uistinu možemo biti zadovoljni. No, s druge strane, ako gledamo može li biti bolje - može i trebalo bi biti bolje, ali to nije odgovornost samo vlade, ministra ili ravnatelja, već cijele nacije', rekao je Kujundžić.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je kako je Liga udarila temelje suvremenoj hrvatskoj onkologiji, ali da treba još puno napraviti da bi se smanjile stope pojavnosti raka i stope srmtnosti.

'Liga je osnovala današnju Kliniku za tumore, kao prvu takvu instutciju koja se bavi znanstvenim istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem obljelih od raka. Do tada nije bilo takve instutucije koja je okupila najbolje stručnjake u Hrvatskoj. Liga je tijekom desetljeća činila koliko je mogla, ali nažalost nismo do kraja zadovoljni postignutim rezultatima u sprečavanju nastanka zloćudnih bolesti jer su stope novooboljelih i dalje poprilično visoke kao i stope smrtnosti'. Liga se stoga, kazao je Eljuga, zalaže za jedan kvalitetan i izvediv Nacionalni program ranog otkrivanja raka koji će sigurno pomoći da te stope budu niže.

Urednica monografije Ilona Sušac naglasila je kako danas gotovo da nema županije u kojoj ne djeluje podružnica Lige kao ni značajnije zdravstvene ustanove koju Liga nije pomogla materijalo ili stučno. Vrijednost donirane opreme i uređaja, ulaganje u edukaciju zdravstvenog osoblja i stanovništva može se mjeriti u milijunima kuna, rekla je.