DAILY TELEGRAPH ZAKLJUČIO

Hrvatska je nervozna oko ulaska u EU

15.01.2012 u 18:49

Bionic
Reading

'Hrvatska pati od nervoze oko ulaska u EU' naslov je članka Telegraphova novinara Colina Freemana koji je diljem Hrvatske razgovarao s Hrvatima, što poznatima, što običnim ljudima, o njihovu mišljenju o Europskoj uniji

Među njima se našao i poznati operni pjevaš Ronald Braus, koji će na referendumu glasati za ulazak kako bi si olakšao putovanje i nastupanje u europskim zemljama. Ali ne samo zato.

'Glasat ću za ulazak jer Hrvatska ne ide nikamo, a i bolje je biti s Italijom i Njemačkom nego Bosnom i Srbijom', objasnio je Braus, dodavši da se ne boji krize jer je Hrvatska ionako u krizi od njegova rođenja.

Ruža Tomašić, koju Freeman opisuje kao usamljeni euroskeptični glas u Saboru, boji se da će Hrvatska biti uvučena u krizu eurozone i morati pomagati zemljama od kojih je sama siromašnija. Objasnila je da načelno nije protiv ulaska u EU, već joj smeta nedostatak prave rasprave jer mnogi ne znaju u što se ulazi.

'Naši vođe žele ulazak jer žele biti dio tog velikog kluba koji će im dati puno sredstava. Trebali bismo barem odgoditi dok ne budemo znali hoće li se eurozona raspasti', poručila je bivša policajka.

Britanski novinar opisao je i susret s velikim portretom umirovljenog generala Ante Gotovine u jednom kafiću na Korčuli. Ondje mu je turistički djelatnik Žarko Pecotić objasnio da bi inače bio protiv pristupanja EU, ali kako se bavi hotelijerstvom, očekuje korist od više stranih turista.

'Ne mogu se žaliti', smatra Pecotić.