SVE O VIVIANE REDING

Hrvatska je europskoj 'velikoj mami' bila kao posvojeno dijete

20.09.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Tko je zapravo 'big mamma' Europske komisije Viviane Reding? Ova nepopustljiva Luksemburžanka s ambicijom da postane prva žena na čelu Europske unije, navodno je plakala u Zagrebu na svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Doživljavala nas je kao svoj projekt, stoga je njezino razočaranje još i veće. Ova bivša novinarka, majka trojice sinova, ima gotovo besprijekornu karijeru

Reding i Kosor

Iako je često ustala protiv loših poteza članica EU-a, nikada ni za jednu zemlju do Hrvatske nije tražila uvođenje sankcija. Svi koji su s njom radili za vrijeme dugih i teških hrvatskih pregovora kažu kako se osobno zauzimala za našu zemlju te da je Hrvatska za nju bila poput posvojenog djeteta zbog kojeg je na kocku stavila i svoj ugled, piše u najnovijem broju tjednik 24sata Express.

'Da nije bilo nje, ušli bismo u EU s monitoringom. To znači da bi Hrvatska bila u rangu s Rumunjskom i Bugarskom. Sada je duboko povrijeđena. Smatra se izdanom i prevarenom na osobnoj razini. Osim toga, uživa podršku Angele Merkel koja se dvaput osjetila izdanom. Najprije ju je razočarao Sanader, a sada i Milanović. Merkel i Reding predstavljaju dvije jake strukture koje nam trenutačno nisu naklonjene', kazao je za Express bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Jadranka Kosor
pak s Reding je gradila drukčiji odnos. 'Viviane Reding nije netko tko radi svoj posao pro forma. U svim razgovorima s njom bilo je očito da je riječ o ženi koja je snažno koncentrirana na materiju, koja sudjeluje u priči i bez okolišanja pita ako joj nešto nije jasno', govori Jadranka Kosor. Također ističe kako je Reding imala presudnu ulogu za izbjegavanje uvođenja monitoringa.

A ideja monitoringa postojala je zbog lošeg iskustva s Bugarskom i Rumunjskom koje su odmah po ulasku u EU počele izigravati pravila. 'Zato ja shvaćam da ona to doživljava i kao osobnu uvredu', zaključuje Kosor.


Ova europska 'čelična lady' nije se libila kritizirati i velike članice EU-a. Tako je s bivšim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem ušla u veliku svađu zbog njegove politike protjerivanja tisuće Roma iz Francuske. Svoj privatni život ne podastire javnosti. Ova 62-godišnja bivša novinarka iskusna je političarka, ima tri sina s bivšim suprugom, grčkim poduzetnikom Dimitrijem Zoisom koji je počasni konzul u Luksemburgu. Zastupnica u Europskom parlamentu bila je od 1989. do 2004., kada postaje povjerenica Komisije. Doktorirala je društvene znanosti na prestižnom pariškom sveučilištu Sorbonnei te ima doktorat znanosti i pet počasnih doktorata. Jedina je mrlja na njezinoj karijeri skandal koji su mediji otkrili 2005. godine.

Naime, ona i suprug zaposlili su kućnu pomoćnicu filipinskog državljanstva. Ona je imala radnu dozvolu za Belgiju, no htjela se preseliti u Luksemburg te je za to morala tražiti novu. Suprug Viviane Reding podnio je zahtjev za Filipinku krajem 2003. te je molba odbijena. No pola godine kasnije je odobrena pa se nagađalo kako je u tome prste imala sama Reding koja je baš u to vrijeme postala povjerenica u Bruxellesu.