NA PUTU PREMA EU

Hrvatska ima neupitnu potporu Washingtona

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2011 12:40
  • Objavljeno 08.02.2011 u 12:40
europa SAD amerika zastava

europa SAD amerika zastava

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Mihaela Maras

Hrvatska je najbolji primjer koliko se može napredovati kada se donese strateška odluka o ulasku u Europsku uniju, rekao je u utorak u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Europu Thomas Countryman

'Koordinacija između Sjedinjenih Država i Europske unije u pitanjima vezanim za jugoistočnu Europu važnija je nego ikad. Mi smo jasno rekli da se demokratizacija svih zemalja regije postiže kroz integracije u Europsku uniju koja je imala snažnu privlačnu moć za socijalni i gospodarski napredak u srednjoj i istočnoj Europi i vjerujemo da isto vrijedi i za jugoistočnu Europu. Mislim da nema boljeg primjera za to od nevjerojatnog napretka koji je Hrvatska napravila u posljednji šest ili sedam godina, otkada je donijela odluku da odlučno krene prema članstvu u Europskoj uniji', rekao je Countryman skupini novinara u Bruxellesu.

Countryman boravi u Bruxellesu, gdje će o stanju u jugoistočnoj Europi razgovarati s dužnosnicima Europske unije, a nakon toga će se uputiti u posjet Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Na pitanje mogu li Sjedinjene Države utjecati na to da se izbjegne mogućnost novih prepreka na preostalom putu Hrvatske prema članstvu u EU-u, primjerice od Nizozemske ili Velike Britanije, ili mogućih problema s ratifikacijom u Sloveniji, Countryman je rekao da američka potpora nije upitna, ali da odluku donose zemlje EU-a.

'Mislim da je državna tajnica Hillary Clinton prošli tjedan u razgovorima s ministrom (vanjskih poslova i europskih integracija) Gordanom Jandrokovićem o tome jasno govorila i upućujem vas na njezine riječi. Odluku o tome donose države članice EU-a, a ne Sjedinjene Države, a mi dajemo svoje mišljenje i u ovom slučaju jasno kažemo da očekujemo da Hrvatska bude nagrađena za težak rad i reforme koje je provela i da to može biti učinjeno ove godine, čak i u prvoj polovici ove godine', rekao je Countryman. Dodao je da mu nije poznata nijedna 'javna primjedba' država članica EU-a na račun Hrvatske.

'Sada još nismo u toj fazi, još ima posla na zatvaranju poglavlja, ali naša orijentacija i potpora nisu u pitanju', rekao je američki dužnosnik.

Countryman je rekao da za sve zemlje u regiji najveći izazov leži u području vladavine prava.

'Najteži i najvažniji korak za većinu zemalja koje se kreću prema EU-u odnosi se na vladavinu prava, uspostavu vjerodostojnog i neovisnog pravosudnog sustava, javnog tužiteljstva, koji trebaju biti depolizirani i izvan kontrole političkih stranaka', rekao je Countryman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!