VOJNA INDUSTRIJA

Hrvatska ima najbolju kacigu na svijetu

06.10.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatska modularna kaciga tvrtke Šestan - Busch dobila je glavnu nagradu na Međunarodnoj izložbi inovacija Arca, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Udruga inovatora Hrvatske izvijestila je danas da su po završetku trodnevne Međunarodne izložbe inovacija jučer dodijeljene nagrade najuspješnijim inovatorima.

Hrvatska modularna kaciga Šestan - Busch, kojoj je pripao Grand Prix, jedinstvena je svjetska inovaciji te zamjenjuje sve dosad proizvedene kacige u vojnoj industriji. Po prvi puta kaciga je javnosti predstavljena na ovoj izložbi, a koliko je važna govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji sličan proizvod, ali postoji potražnja, kažu iz udruge inovatora.

Modularna kaciga Šestan - Busch sastoji se od šest različitih integrirajućih dijelova, pruža kompletnu zaštitu glave do ramena, zamjenjuje sve dosadašnje kacige i zadovoljava potrebe svih rodova vojske, specijalnih snaga i policije. Kacigu se može u minuti jednom rukom sastaviti i rasklopiti te je staviti na glavu.

U 20 godina postojanja tvrtka Šestan - Busch razvila je više od 20 tipova kaciga za razne rodove vojske, specijalnih snaga i policije, prodala i izvezla u 50-ak zemalja svijeta više od 600.000 kaciga.

Direktor i suvlasnik te tvrtke Alojzije Šestan ističe kako Hrvatska ima malu, no jednu od najkvalitetnijih svjetskih vojnih industrija, jer smo proizveli najbolje vojno vozilo na svijetu, najbolji pištolj, proizvodi tenkove i ima najbolju kacigu na svijetu.

"Vojna industrija može biti velik generator razvoja ostale, civilne proizvodnje ukoliko se Hrvatska za to odluči, a nadam se da hoćemo", rekao je Šestan.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca predstavljeno je više od 200 domaćih i inozemnih inovacija, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića.

Među nagrađenim inovacijama su i Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija te bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix.

Nagrađena je i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za tu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora.

Zlatna medalja na Međunarodnoj izložbi inovacija Arca uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače.