DOGOVOR BAJIĆ-VUKČEVIĆ

Hrvatska i Srbija zajedno istražuju zločine u Dvoru na Uni

18.12.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević dogovorili su Kopenhagenu daljnju suradnju u istrazi ratnog zločina nad civilima u Dvoru na Uni u kolovozu 1995. godine, potvrđeno je Hini u utorak u srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine

Vukčević i Bajić su u ponedjeljak u Gradskom sudu u Kopenhagenu sudjelovali u ispitivanju dva svjedoka ovog zločina, javili su ranije beogradski mediji pozivajući se na izjavu Vukčevićeva zamjenika Brune Vekarića.

Prethodno su, u sječnju ove godine, predstavnici srbijanskog tužilaštva za ratne zločine s hrvatskim kolegama u Kopenhagenu nazočili ispitivanju četvorice danskih vojnika i časnika. Riječ je o pripadnicima Danskog bataljona mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) koji su 8. kolovoza 1995. boravili u kampu u Dvoru na Uni.

Danski vojnici bili su Dvoru na Uni 'u vrijeme kada su nepoznati počinitelji u vojnim odorama u prostorijama škole i ispred škole ubili 12 civila, većinom mentalno ili tjelesno hendikepiranih osoba', priopćilo je ranije Tužilaštvo.

Jedna od prvotnih verzija bila je da je u tom zločinu ubijeno devet osoba, ali je danski vojnik Jan Weellendorf kasnije pred kamerama danske TV-postaje BT svjedočio da je u zločinu u Dvoru na Uni 1995. godine 'bilo više od devet žrtava hendikepiranih Srba'.

Weellendorf je ustvrdio da su danski vojnici tražili da interveniraju, ali za to nisu dobili odobrenje svog zapovjednika. On smatra da je isključivi krivac za to zapovjednik koji je bio obaviješten, ali im je, navodno, rekao 'da čekaju'. 'Jako mi je žao što se to dogodilo. Ja sam i ranije pokušavao pričati o tome, ali me nitko nije slušao', rekao je Weellendorf o zločinu u Dvoru na Uni.

Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je Weellendorf posvjedočio da danski vojnici u sastavu 'plavih kaciga' UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi 'u maskirnim odorama' pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su bile sklonjene u školi u Dvoru. U video prilogu danske televizije BT ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

U srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine navode da su 'u cilju prikupljanja dokaza nastavljena istraživanja i ispitivanja svjedoka ovog zločina na teritoriju Srbije i Hrvatske'.