detaljna vremenska prognoza

Hrvatska i danas pod grmljavinom i olujnim udarima - posebno pazite na otvorenim terenima i u prometu

14.06.2018 u 06:33

Bionic
Reading

Vjetar, grmljavina i pljuskovi zajednički su nazivnik vremenu u cijeloj zemlji. Posebna upozorenja izdana su za velebitsko područje, gdje se očekuju olujni udari te se poziva na oprez u putovanjima i pažljivo praćenje prometnih informacija

U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće u Lici i istočnoj Hrvatskoj, prognozirano je vrijeme Državnog hidrometeorloškog zavoda za četvrtak u Hrvatskoj.

Na Jadranu djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Zapuhat će umjeren, na udare ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u gorju sjeveroistočni.

Vrijeme 14. lipnja Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 22, a najviša dnevna većinom između 18 i 23, na Jadranu 24 i 28 °C.

Stanje u prometu

Kolnici su mjestimice mokri te vlažni i skliski. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena te na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Jak vjetar puše i na autocesti A1 između prolaza Vučipolje i vijadukta Božići, i na rječkoj obilaznici na mostu Rječina te se vozi uz ograničenje brzine.

U Zagrebu umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu te još malo svježije. Zapuhat će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura oko 19, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Za Split još danas promjenjivo oblačno uz malu količinu kiše i dnevni maksimalac od 25 stupnjeva. U Rijeci se očekuje oblačno vrijeme uz temeperaturni raspon od 19 do 24 Celzijevca.

Za osječko područje predviđa se mogućnost kiše sve do ponedjeljka, uz temeprature koje neće prelaziti 25 Celzijevih stupnjeva.

Slično je i u Gospiću, s najnižih dnevnih 14, a najviših 18 stupnjeva.

  • +18
Jako nevrijeme pogodilo je Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic

Za većinu zemlje i dalje je na snazi žuti meteoalarm.

Za zagrebačku regiju tako se poziva na oprez zbog jačih grmljavinskih nevremena, a posebno se treba pripaziti u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni.

Na velebitskom području upaljen je pak narančasti meteolaram. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji će se generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatnu opremu.

Kišni Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Također, vjerojatnost je da mnogi trajekti i katamarani neće ploviti pa je nužno pratiti informacije o prometu. Poboljšanje vremenskih prilika očekuje se od petka.

Biometeorološke prilike će biti razmjeno nepovoljne. Kod meteoropata je moguća razdražljivost i manjak koncentracije. Tegobe kroničnih bolesnika mogu biti izraženije od uobičajenog.

Dijelovi Zagreba pod vodom

Zbog nevremena koje je u srijedu pogodilo dijelove Zagreba, zabilježeno je tridesetak intervencija ispumpavanja vode iz prostora u istočnom dijelu grada i podsljemenskoj zoni, priopćio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Voda je ispumpavana i u zgradi zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, KBC-u Zagreb i Klinici za plućne bolesti Jordanovac, a za to su angažirana i dobrovoljna vatrogasna društva.