PREPISANA REFORMA

Hrvatska i Crna Gora uvjerene da situacija oko kurikularnih dokumenata neće poremetiti odnose

23.08.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupili su u srijedu u vezu zbog dijela predmetnih programa Crne Gore koje je na temelju kurikularnih dokumenata RH izradio Zavod za školstvo Crne Gore, pri čemu je crnogorsko Ministarstvo izrazilo žaljenje zbog nastale situacije.

Oba ministarstva su izrazila uvjerenje da to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupili su u srijedu u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa Crne Gore na temelju kurikularnih dokumenata RH od strane Zavoda za školstvo Crne Gore.  Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obiju strana kako to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja", navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

  Istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je RH spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima suradnje. Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka RH pokazao kvalitetu koji je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske.

 "Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet", stoji u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH .

  Prema pisanju medija Zavod za školstvo Crne Gore prepisao je metodologiju i dokumente kurikularnog programa kakvu je osmislila bivša Ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem.