POVUCI - POTEGNI

Vican: Od ministrice sam tražila audiozapise; nikad nisam srela Željku Markić

20.08.2017 u 17:33

Bionic
Reading

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na meti je kritika zbog nalaza analize Ministarstva znanosti i obrazovanja da je izbor Ekspertne radne skupine (ERS) za kurikularnu reformu proveden netransparentno. Vican, koja ima punu podršku premijera Andreja Plenkovića, tvrdi da nepravilnosti nema, niti ih je bilo

Objavljujući cjelovitu analizu natječaja kojim je za vrijeme bivšeg ministra znanosti Pave Barišića izabran novi tim za kurikularnu reformu na čelu s njegovom savjetnicom Jasminkom Buljan Culej, Jutarnji list zaključio je da analiza 'pokazuje niz nepravilnosti'.

'Među ostalim je utvrđeno da izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete za voditeljicu prema pravilima koje je donijelo samo Povjerenstvo, ali i da akcijski plan izabrane voditeljice kojim se prijavila na natječaj nije akcijski plan koji je voditeljica predstavila i podijelila medijima. Također, uvjeti koje je na sjednici utvrdilo Povjerenstvo nisu istovjetni onima u natječaju Ministarstva obrazovanja', naveo je Jutarnji u ponedjeljak, dodajući da se Dijana Vican niti nakon mjesec dana nije se očitovala na analizu koju joj je ministrica Blaženka Divjak proslijedila 15. srpnja. 

Dijana Vican konačno se oglasila i u razgovoru za Večernji list tvrdi da je cijeli proces izbora voditeljice i članova ERS-a 'transparentan, javan i sukladan svim traženim procedurama i zahtjevima'.  Od ministrice je, kaže, zatražila dokumentaciju PSP-a, među inim i audiozapise sa sjednica, 'jer su ti dokumenti potrebni za daljnji rad PSP-a'.

Upitana ima li ikakve veze s udrugom 'U ime obitelji', rekla je da predsjednicu udruge nikada nije srela i da o udruzi zna jedino iz medija.

  • +4
Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, iz stranke Pametno početkom tjedna pozvali su premijera Plenkovića da hitno smijeni Dijanu Vican s funkcije predsjednice PSP-a, izabere novo Povjerenstvo te da se ponovi cijeli natječaj za izbor Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. 

'Među zaključcima analize jasno stoji da izabrana voditeljica Jasminka Buljan Culej nije zadovoljila uvjete natječaja te da je javnosti predočila akcijski plan drugačiji od onog poslanog u prijavi na natječaj. Samo ove činjenice su već dovoljne da se zatraži ostavka cijelog Posebnog stručnog povjerenstva koje je provelo natječaj, a naročito voditeljice povjerenstva Dijane Vican. Nažalost ništa od ovoga nije impresioniralo predsjednika vlade Andreja Plenkovića', konstatirali su u stranci Pametno.