PUSIĆ I MIKOV

Hrvatska i Bugarska negoduju zbog švicarskog referenduma

17.02.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak s Mihailom Mikovim, predsjednikom Sobranja Bugarske s kojim je razgovarala o bilateralnim hrvatsko-bugarskim odnosima, kao i o aktualnim regionalnim i europskim temama

Migracijska politika, koja je jedan od prioriteta grčkog predsjedanja EU-om, među prioritetima je i Hrvatske i Bugarske, složili su se Pusić i Mikov na sastanku.

Predsjednik bugarskog Sobranja zahvalio se Hrvatskoj na pomoći u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica čiji se broj popeo na 11.000 u posljednjih godinu dana, navodi se u priopćenju iz MVEP-a.

Sugovornici su također naglasili, navodi se dalje, kako je važno pronaći dugoročna rješenja za poboljšanje uvjeta u zemljama podrijetla migranata, jer se radi o zajedničkom problemu kojem treba pristupiti solidarno.

Ministrica Pusić i predsjednik bugarskog Sobranja složili su se kako je stabilna Bosna i Hercegovina ključna za stabilnost cijele regije te da je potrebno imati poseban i fleksibilan pristup za BiH.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i predsjednik bugarskog Narodnog Sobranja istaknuli su također izvrsne bilateralne odnose Hrvatske i Bugarske te zajedničke interese i teme u regiji, kao i slična stajališta vezana uz europske teme, priopćili su.Ministrica Pusić informirala je svog gosta i o modelu koordinacije europskih stajališta između Vlade i Sabora.

Kada je riječ o pristupu Schengenskom prostoru, ali i s obzirom na nedavni švicarski referendum, sugovornici su se složili kako su sloboda kretanja ljudi i zajedničko tržište temelj Europske unije, a kada te dvije komponente nedostaju, ni unija nema svoju svrhu, naveli su.

Mihail Mikov, predsjednik Narodnog sobranja Republike Bugarske boravi u Hrvatskoj 17. i 18. veljače, gdje se susreo sa svojim domaćinom predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, zatim s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, a u utorak će posjetiti Rijeku i Opatiju. Tijekom svog boravka u Zagrebu, predsjednik Mikov susrest će se također s članovima Zajednice Bugara u Hrvatskoj.