DOGOVOR U ZAGREBU

Hrvatska i Albanija gradit će nuklearku

10.02.2009 u 21:41

Bionic
Reading

Hrvatska i Albanija kreću u izgradnju zajedničke nuklearne elektrane koja bi se nalazila u Albaniji, a u projekt bi se mogla uključiti i Bosna i Hercegovina te Crna Gora kroz koje bi dalekovodima električna energija bila isporučivana Hrvatskoj

ZAGREB - Zaključak je to današnjeg susreta premijera Ive Sanadera s albanskim premijerom Salijem Berishom, koji je čini se iznenadio i samog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, piše Jutarnji list

'Projekt zajedničke nuklearke nije planiran u hrvatskoj energetskoj strategiji, nego je rezultat bilateralnog dogovora koji često znaju iznenaditi i iznjedriti nove ideje. Znamo samo da je tu ideju prvi iznio premijer Sanader, a odmah je prihvatio premijer Berisha. U Albaniji su već prije počele konkretne javne rasprave o gradnji nuklearne elektrane, i taj je proces sada u završnoj fazi. Oni su, dakle, vrlo blizu finalizacije te ideje, zbog čega su i pokazali spremnost na suradnju s Hrvatskom. Rano je još govoriti o investicijama te cijeni i količini električne energije koju bi Hrvatska dobivala', poručio je Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

U Vladi napominju da u taj projekt kreću ozbiljno, što dokazuju skorim posjetom Damira Polančeca i još nekih članova Vlade te energetskih stručnjaka Tirani. Jutarnji doznaje da će se taj susret dogoditi već početkom ožujka, nakon čega bi javnost mogla doznati detalje projekta. Prema tom planu, Hrvatska bi Albaniji ponudila stručnjake za nuklearnu energiju koji su cijenjeni u svijetu te dugogodišnje iskustvo ostvareno suvlasništvom u NE Krško.

Prema neslužbenim informacijama, investitor s hrvatske strane najvjerojatnije bi bio HEP, kojem bi to, kažu u Ministarstvu gospodarstva, bio vjetar u jedra u prerastanju u velikog regionalnog energetskog “igrača”. Projekt bi se vjerojatno, po uzoru na NE Krško, ostvario kao zajedničko ulaganje, no u Vladi kažu da je još prerano govoriti o tome koliki bi bio vlasnički udjel hrvatske strane.

Albanski premijer Berisha, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, istaknuo je koliko je važna odluka o ukidanju viza između dviju zemalja te sporazumi potpisani u utorak. Riječ je o Dodatnom protokolu o izmjenama i dopunama Ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja, Sporazumu o izmjenama i dopunama Sporazuma o gospodarskim bilateralnim odnosima, Ugovoru o obavljanju dohodovne djelatnosti članova obitelji koji su dio kućanstva člana diplomatske misije ili konzularnog ureda i o Protokolu između hrvatskoga i albanskog ministarstva unutarnjih poslova i provedbi Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara RA o predaji i prihvatu osoba boravak kojih je nezakonit.

Berisha je podsjetio i na važnost suradnje dviju država u projektu transjadranskog plinovoda (TAP), koji bi sezao od Irana i kaspijske regije preko Albanije i Jadrana do Italije.

Hrvatska bi se, kako se planira, na taj pravac priključila u Albaniji.