SASTANAK MINISTARA NATO-A

Hrvatska će u Afganistan slati i policajce

12.06.2009 u 18:08

Bionic
Reading

Ministri obrane 28 zemalja članica NATO-a završili su u petak dvodnevni sastanak na kojem su odobrili smanjenje mirovnih snaga na Kosovu i preustroj vojnog zapovjedništva u Afganistanu

Ministri obrane savezničkih zemalja u petak su podržali američki prijedlog preustroja vojnog zapovjedništva NATO-a u Afganistanu, najvećoj misiji Saveza u njegovoj 60-godišnjoj povijesti.

U zapovjedništvu u Afganistanu, po novom planu, puno veću ulogu imat će Sjedinjene Države. Glasnogovornik NATO-a James Appathurai potvrdio je u petak da je taj plan dobio potporu savezničkih zemalja i da je sada preostalo razraditi detalje. 'Plan je dobio načelnu potporu i sada treba razraditi pojedinosti o tome kako će biti proveden', rekao je Appahturai.

Nova struktura zapovjedništva trebala bi bolje odražavati američki doprinos snagama NATO-a u Afganistanu. Sjedinjene Države su potkraj prošle godine povećale broj svojih vojnika s 32 na 56 tisuća, a do kraja godine namjeravaju još povećati na 68 tisuća. Ostale zemlje članice i partnerske zemlje daju još 33 tisuće vojnika u Afganistanu.

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, sudjelujući u petak u raspravi o Aftanistanu, istaknuo je kako je nužno povećati napore NATO-a u pomoći afganistanskim vlastima u razvoju sposobnosti za samostalno upravljanje obrambeno sigurnosnim institucijama te države.

'Prepoznajući angažman NATO-a u Afganistanu kao dugoročnu obvezu, Hrvatska smatra kako je upravo aktivnost na pružanju pomoći institucijama afganistanske vlasti izravan doprinos NATO-voj izlaznoj strategiji. U tom smislu Hrvatska u potpunosti podržava osnivanje misije za obuku afganistanskih snaga', rekao je Vukelić.

Vukelić je rekao da Hrvatska sada u Afganistanu ima tri mentorska tima i da planira poslati vojne instruktore u u inženjerijsku školu ANA-e (Afganistanske vojske). Također, Hrvatska razmatra mogućnosti slanja dva policijska mentorska tima kao izravni doprinos obuci policijskih snaga u Afganistanu, zaključio je ministar Vukelić.

U četvrtak, prvi dan ministarskog sastanka, načelno je dogovoreno smanjenje NATO-ovih mirovnih snaga na Kosovu sa sadašnjih oko 14.000 na 10.000 pripadnika do početka sljedeće godine.