POPULARAN ZAHVAT

Hrvatice kupuju nevinost

04.05.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Operacije himena ili djevičnjaka nisu trend, kako se u posljednje vrijeme zna čuti, nego potreba koja se javlja zbog različitih sudbina te stoga uvijek imaju opravdanje

– Ili je riječ o silovanju ili pak o nekom drugom problemu koji stvara ili može stvarati ozbiljan seksualni poremećaj – objasnio je poznati estetski kirurg dr. Miroslav Kinčl koji se s korekcijom djevičnjaka prvi put susreo prije 12 godina, a samo ih je ove godine obavio nekoliko u svojoj zagrebačkoj klinici Barbel. Cijena zahvata je, ovisno o tehnici, između 2000 i 7000 kuna, piše Večernji list

– Godišnje napravim 50-ak operacija himena, a podvrgavaju im se i žene iz grada i one izvan njega. Naime, 60 posto njih žrtve su nečega što se ne veže ni uz vjersko opredjeljenje ni uz sredinu iz koje potječu. Naravno, postoji dio djevojaka koje su odgajane u konzervativnom ozračju, ali su isto tako živjele u skladu s vremenom te se na takav zahvat odlučuju radi socijalnog mira.

S druge pak strane, mnoge su naše djevojke odgajane slobodno, ali su se zbog udaje za konzervativne muškarce, napose Talijane, odlučile za zahvat kako bi spriječile moguće probleme. Dakle, bitno je prepoznati da ni u jednom od slučajeva nije riječ o hiru – govori dr. Kinčl. Koliko su zahvati na himenu potrebni kod nekih žena, dokazuje i slučaj naše žene u Njemačkoj koja je bila silovana u dobi od 14 godina i koja više nije uspijevala uspostaviti intimnu vezu sve do operacije himena u 35. godini.

Dr. Kinčl ističe, međutim, da je trendovsko šivanje himena nešto na što on ne pristaje:

– Bilo je situacija kada su žene poželjele darovati suprugu za rođendan ili godišnjicu braka svoju nevinost, ali ja ih svaki put odbijem. Naime, iako je riječ o tehnički lako izvedivu zahvatu, ako on nije medicinski opravdan, nakon njega može se pojaviti niz etičkih i drugih problema.

Višekratno šivanje himena također je nešto na što ne pristajem osim ako je riječ o situacijama kada se djevojke zbog masturbacije ozlijede – govori dr. Kinčl ističući još nekoliko primjera na koje ne pristaje:

– Nikada neću napraviti takav zahvat na djevojci koju roditelji žele udati nevinu, pa je dovedu na zahvat. Ne pristajem ni na zahvat uvjetovan ekstremno vjerskim i sektaškim uvjerenjima ili pak psihičkim poremećajem.

Ima li među svim tim ženama i onih koje viđamo na naslovnicama časopisa?

– I poznati su ljudi, zar ne? – nestašno je odgovorio.