SVETA STOLICA O BIH

'Hrvati su prepolovljeni, a mogli bi i nestati!'

01.02.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Vatikan se pribojava da bi katolici u Bosni i Hercegovini za koje desetljeće mogli posve nestati. Od oko 800.000 katolika u 1991. godini danas ih je ostalo 440.000; u mnogim župama ostali su samo malobrojni starci, a prema godišnjim statistikama biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati, javlja IKA

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije održali su svoje XIV. redovno godišnje zajedničko zasjedanje 30. i 31. siječnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu. Predsjedali su mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, i mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki, a sudjelovali su svi biskupi iz Bosne i Hercegovine te 19 biskupa iz Republike Hrvatske.

S osobitom pozornošću biskupi su razmotrili pismo koje im je 14. siječnja uputio državni tajnik pape Benedikta XVI, kardinal Tarcisio Bertone. Izrazili su zahvalnost za pismo u kojem vide ponovni znak trajne brige Svetog Oca za Crkvu u BiH.

Svjesni težine stanja u kojem se nalaze katolici u BiH, koji su u golemoj većini Hrvati, a dodatno potaknuti pismom državnog tajnika Bertonea, biskupi su razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini. Izrazili su posebnu zabrinutost zbog nejednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda te istaknuli potrebu za radom na svim razinama da svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu Bosne i Hercegovine ima jednaka prava.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone, u svom pismu ističe alarmantnost stanja: od oko 800.000 katolika u 1991. godini danas ih je ostalo 440.000; u mnogim župama ostali su samo malobrojni starci, a prema godišnjim statistikama biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati.

'Uzroci te žalosne pojave su poznati: rat 90-ih godina prouzrokovao je teške gubitke u ljudskim životima i u crkvenim strukturama; izbjeglice se nisu vratile u broju u kojemu se nadalo, a teška ekonomska situacija prisiljava mnoge mlade da napuste zemlju, posebice zbog nedostatka posla. Postoji još jedan zabrinjavajući element, a to je opadanje stope nataliteta i posljedičan demografski pad. Zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa iz Bosne i Hercegovine za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu Pastoralnom pismu upućenom prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posvema nestane za koje desetljeće'.

Bertone smatra da težina situacije zahtijeva da, kao pastiri i prvi odgovorni naroda Božjega u BiH, dogovorom intenziviraju svoje zauzimanje za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini.

'Mora se boriti protiv malodušnosti i rezignacije i mora se poticati osobno uključivanje u pitanje preživljavanja. Potrebno je također potruditi se da se poboljšaju uvjeti života svih stanovnika, osobito mladih koji trebaju radna mjesta da bi mogli ostati u Bosni i Hercegovini. Da bi ostvarila te važne ciljeve, Crkva neće propustiti surađivati s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje', piše drugi čovjek u hijerarhiji Katoličke crkve, a u ime pape Benedikta XVI.