NIŠTA BEZ IDEOLOGIJE

Hrvati su ovisni o ustašama i partizanima, a Gabrić im to ne nudi

13.08.2013 u 14:00

Bionic
Reading

'Kada procijenimo da možemo ostvariti značajan utjecaj, da naši programi i ideje imaju podršku hrvatske javnosti, formirat ćemo stranku. Najesen ćemo to razmatrati i možda donesemo odluku o njezinu osnivanju', izjavio je pokretač Nacionalnog foruma Nikica Gabrić. No ako se pita političke analitičare, procjene najistaknutije figure mogućeg trećeg puta ipak nisu dobre. Osnivanje stranke loš je izbor, a očekivanje 15-postotne podrške potpuno nerealno

'Pet posto je jako visoko očekivanja, a kamoli 15', ocjenjuje politički analitičar Davor Gjenero. Da je na Gabrićevu mjestu, nipošto se ne bi upuštao u osnivanje stranke, jer tada 'više nisu bitne relevantne teme koje otvarate ni relevantni stručnjaci, već samo koliko glasača stoji iza vas'.

Uostalom, napominje kako je formiranje stranke tj. njezine infrastrukture dugotrajan i mukotrpan posao. 'Zato je meni čudno da Gabrić, koji ima velik društven utjecaj, koji uspješno otvora relevantne teme želi taj utjecaj staviti na kocku i formirati stranku u uvjetima kada su sve ideološke niše u Hrvatskoj popunjene', dodao je Gjenero.

Osnivanjem stranke napravio bi si medvjeđu uslugu. No kaže da za Gabrića ipak postoji mogućnost sudjelovanja u izvršnoj vlasti. Tada bi bio ono što je u Italiji Mario Monti. 'Ako bi se konstatiralo da političke stranke nisu sposobne ponuditi upravljačku elitu, predsjednik države mogao bi stranački nezavisnim ekspertima udijeliti upravljanje izvršnom vlasti. To je 'scenarij Mario Monti'', zaključio je Gjenero.
279783,279349,265655,264424
Hrvatski glasači ovisni su o ideološkim razlikama

'U Hrvatskoj predugo dominiraju svjetonazorska pitanja, a premalo se bavimo životnim pitanjima. Ljudi se dijele prema tomu jesu li naši očevi ili djedovi bili partizani ili su bili domobrani ili ustaše; pa jesu li naši roditelji išli u crkvu ili su bili komunisti, što mislimo o drugu Titu, no ne kažem da to nisu bitna pitanja, ali ona neće riješiti nijedan problem današnje Hrvatske', Gabrićev je stav kojim hrvatsku političku arenu želi maknuti od vječnog vraćanja na ustaše i partizane.

Žarko Puhovski smatra kako su hrvatski glasači ovisnici o ideološkim pitanjima iako do prije nekoliko mjeseci to nije baš tako izgledalo. 'Zaboravlja se da se politička scena u zadnjih nekoliko mjeseci značajno promijenila, i to nakon inicijative za referendum o definiciji braka. Politička arena ponovno je ideologizirana što znači da je šansa za nekakav centra slabija. Centru je potrebno da se ne samo pozicionira u smislu pozicije između jednih i drugih, nego da to između to pokaže kao svjetonazorski stav', pojašnjava Puhovski. Zaključak je da Gabriću tehnokratski politički put neće pripomoći.

Usto i zbivanja u svijetu pokazuju oživljavanje svjetonazorskih razlika, samo se one sada, pojašnjava, više baziraju na moralnim nego na političkim pitanjima. Trenutačno Gabrićev uspjeh i sveprisutnost u medijima leži na činjenici da je svima dosta političkih stranaka. 'Stranka koja bi bila protiv stranaka je velika kontradiktornost i ona mu oslabljuje podršku; u biračkom tijelu postotak podrške bi se smanjio ako bi bio vođa stranke', zaključio je.