NA RUBU ŽIVACA

Hrvati se kljukaju Apaurinima i Praxitenima

18.10.2010 u 18:18

Bionic
Reading

Potrošnja lijekova u 2009. godini u Hrvatskoj porasla je za 15 posto u odnosu na 2008. godinu, a na lijekove je ukupno potrošeno 4,6 milijuna kuna, podaci su koje je u godišnjem izvješću objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

Kao i prethodnih godinama, Hrvati su najviše trošili psiholeptike - lijekove za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, a odmah iza su lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav - pripravci protiv visokog krvnog tlaka (antihipertenzivi) i masnoća (kolesterola).

Prvi na listi među 30 lijekova koji su najviše trošeni u 2009. bio je antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex), drugi su lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput Aspirina i Andola, dok je treći ponovno lijek protiv kolesterola atorvastatin (Liptin, Sortis).

Najviše novca u 2009., oko milijarda kuna, utrošena je na citostatike, antibiotike i antihipertenzive, dok je milijarda kuna utrošena na psiholeptikete, na lijekove protiv kolesterola i šećerne bolesti.

Građani su najviše kupovali lijekove protiv bolova i povišene temperature, poput andola, paracetamola, voltarena i ibubrufena.

Po potrošnji lijekova u 2009. godini prednjače Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, gdje je po stanovniku potrošeno duplo više lijekove nego u primjerice Brodsko-posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.