ispunjeni svi uvjeti

Hrvati pritvoreni u Zambiji pušteni iz zatvora

23.01.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji puštena su da se brane sa slobode do suđenja, nakon što je nadležni sud ustvrdio da su reguliranjem privremenog boravka u zemlji ispunjeni uvjeti za puštanja iz pritvora, potvrđeno je Hini iz hrvatskih diplomatskih izvora.

"Uvjeti koje je nadležni sud naložio su ispunjeni. Privremeni boravak u Republici Zambiji je reguliran (odobren)", kazao je Hinin izvor. "Izašli su".

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. 

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Iduće ročište na suđenju zakazano je za 6. veljače. 

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Podsjetimo, mogućnost izlaska na slobodu jutros je nakon ročišta komentirao hrvatski konzul iz Pretorije, Dario Klasić.

'Kolike su šanse da Hrvati izađu danas? Na zadnjem ročištu upoznati ste da je sud naložio četiri uvjeta za izlazak iz pritvora uhićenih. Samo ispunjavanje uvjeta se odužilo. Sva četiri uvjeta ispunjena su u petak poslijepodne. Tada je sud izdao rješenje, odnosno odluku kojom se dopušta da se brane sa slobode. Ta se odluka sada mora dostaviti u službu nadležnu za imigraciju. To je dostavljeno već danas ujutro. Ta odluka je podloga, preduvjet da bi oni mogli regulirati boravište. Očekujemo da će se tijekom današnjeg dana postupati po tom zahtjevu', kazao je jutros.

Govorio je i o stanju u zatvoru. 'Stanje u zatvoru je ispod bilo kakvog standarda koji mi u Europi možemo zamisliti. Zambija nema posebni infrastrukturni objekt za prihvat stranaca. Hrvatski državljani bili su smješteni u pritvornoj jedinici. Muškarci su od početka bili odvojeni od žena, ali tijekom dana mogli su se nakratko susresti, ograničeno na 15 do 20-ak minuta. Oni nisu u ćelijama', rekao je i dodao da su zatvori prenapučeni i da ima više zatvorenika nego što objekt ima kapaciteta.

Kazao je i da je naše Ministarstvo vanjskih poslova napravilo sve što je u njegovoj mogućnosti. Kaže i da se ne smiju miješati u pravni postupak države Zambije.

'Financijske troškove snose obitelji osumnjičenih', otkrio je. Kaže i da od samih početaka prati svaki korak zambijskih vlasti te da je i u kontaktu s vlastima u Kongu.