u ponedjeljak novo ročište

Hrvatski diplomat o uhićenima u Zambiji: Znamo gdje se djeca nalaze, ali im ne možemo pristupiti

22.01.2023 u 21:13

Bionic
Reading

Hrvatski diplomat Dario Klasić, koji je zadužen za Hrvate uhićene u Zambiji pod sumjom za trgovinu djecom, za RTL je rekao kako uhićene posjećuje redovno, a govorio je o zatvorskim uvjetima u kojima su smješteni te sudskom postupku koji je u tijeku

Klasić je, inače, djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje, uz mnoge druge afričke države, pokriva i Zambiju u kojoj su hrvatski državljani uhićeni pod sumnjom za trgovinu djecom iz DR Konga. Njih u ponedjeljak očekuje novo ročište na sudu, a još bi se jedno trebalo održati u srijedu. Za RTL Danas je rekao kako je u subotu s uhićenima razgovarao oko 20-30 minuta, a dodao je da, iako je standard pritvora u koje se nalaze ispod bilo kakvog poimanja pritvora u Europi, uhićeni Hrvati nisu imali nekih problema.

'Cijelo vrijeme imaju ograničene mogućnosti komunikacije s obiteljima, mogu potvrditi da se osjećaju sigurno. Medijski napisi da se zambijski zatvori povezuju sa silovanjima, prisilama, ne mogu se povezati s hrvatskim državljanima, nema diskriminirajućih postupaka. U pritvoru su potvrdili da nemaju zamjerke', kaže Klasić i dodaje da im veleposlanstvo u Pretoriji, ali i neki drugi ljudi, koji žele ostati anonimni, pomažu u vidu hrane, higijene i lijekova.

  • +3
Zambija: Uhićeni Hrvati na sudu Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Za djecu iz Konga, koju su uhićeni Hrvati posvojili i s kojima su namjeravali doći u Hrvatsku u trenutku uhićenja, Klasić kaže da su smještena na tajnoj lokaciji. Dodao je i kako zna o kojoj je lokaciji riječ, ali da djeci, koja su prema dokumentima hrvatski državljani, ne može pristupiti jer ih zambijske vlasti smatraju žrtvama te su pod policijskom zaštitom. Za upravitelja sirotišta ih kojeg dolaze posvojena djeca Emmanuela Kabonga, a za kojega se tvrdi da je u bijegu, hrvatski diplomat kaže da je njemu 20. prosinca rečeno da je ovaj nedostupan vlastima u Kongu.

Rekao je i kako je Hrvatska službenim putem zatražila od Konga informaciju jesu li i u kojim okolnostima međunarodna posvajanja iz te zemlje moguća, a s obzirom da su neke države poput SAD-a, Velike Britanije i Kanade uvele ograničenja oko posvajanja iz Konga. Govoreći o krivotvorenju dokumenata, a Hrvate se tereti da su dokumenti o posvajanju djece iz Konga krivotvoreni, Klasić kaže kako se u svakodnevnoj praksi u Južnoj Africi veleposlanstvo susreće s krvotvorenim dokumentima, od putovnica do radnih dozvola koje su napravljene u Nigeriji a tvrdi se da su iz Hrvatske, no poručuje da je veleposlanstvo dobro opremljeno da može otkriti krivotvorene dokumente.