TEŠKE OPTUŽBE IZ SUSJEDSTVA

'Hrvati nam šalju svinjsku kugu, leukozu i E. coli'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 12:08
  • Objavljeno 29.10.2012 u 12:08
Krave traže pašnjak (5)

Krave traže pašnjak (5)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske pozvalo je institucije u BiH da izvrše kontrolu i zabrane uvoz žive stoke, mesa, mlijeka i prerađevina od mesa i mlijeka iz Hrvatske, jer postoji osnovana sumnja da je meso goveda i svinja zaraženo leukozom, svinjskom kugom i brucelozom, a da je mlijeko bakteriološki neispravno, javlja Srna, novinska agencija Republike Srpske

'Sumnja je osnovana, a pozivamo se na nalaze Instituta za javno zdravlje Republike Srpske u Banjoj Luci koje posjedujemo, a koji kažu da su u siru proizvođača iz Hrvatske pronađene bakterije Escherichija coli, a u mlijeku istog proizvođača osam do 10 posto vode', rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac

Poziv je upućen, prije svega, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministarstvima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, inspekcijskim službama te Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Prema njegovim riječima, uvezena goveda, oko 2.800 grla, bila su leukozna, o čemu postoji nalaz Instituta Vaso Butozan, koji se nalazi u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Usorac je istaknuo da se u Republiku Srpsku izvoze svinje zaražene kugom i brucelozom koje Hrvatska ne može izvoziti u EU.

Šutnja institucija RS-ao misterioznim nalazima

'Ako institucije BiH ne reagiraju na naše upozorenje, pozivamo građane, tj. potrošače, da se ne izlažu riziku kupujući proizvode od mlijeka i mesa uvezene iz Hrvatske u idućih nekoliko dana, dok se Udruženje ne organizira, ne blokira carinske terminale, zabrani uvoz proizvoda iz Hrvatske radi zaštite potrošača – građana, ali i vlastite proizvodnje koja je ugrožena uvozom prerađevina kod kojih su nađene određene bolesti, kao i zdravstvena neispravnost', poručio je Usorac.

Reakcija optuženog hrvatskog proizvođača očekuje se u toku dana. Do potvrde o zaraženosti hrvatskih proizvoda zasad nije moguće doći jer se u uredu za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede RS-a nitko ne javlja, a u Institutu Vaso Butozan osoba koje se predstavlja kao tajnica kaže da su direktor i ostale odgovorne osobe na putu.

Zanimljivo, Usorac je u nedjelju, u zasebnoj prigodi, izjavio da je rješenje hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, kojim je naloženo vraćanje steriliziranog mlijeka uvezenog iz Republike Srpske, 'krajnje neprihvatljivo'.

Usorac je istakao da se pokušava zaustaviti izvoz mlijeka iz BiH u Hrvatsku prije ulaska u EU.

'Nema govora o škodljivom mlijeku iz Srpske', rekao je Usorac Srni, ističući da će BiH odgovoriti istom mjerom kada Hrvatska zaustavi izvoz mlijeka iz BiH u Hrvatsku.

'Hrvatska nije naš stariji brat'

'To je sasvim logična reakcija. Ne misli valjda Hrvatska da je naš stariji brat i da mogu s nama raditi što žele, a da mi budemo pokunjeni', istakao je Usorac.

Rješenja Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, kojima je naloženo vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT-steriliziranog mlijeka uvezenog iz Republike Srpske, apsolutno su neutemeljena i nezakonita, izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a za veterinarstvo Radmila Čojo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi