MOLITELJI PREKO GRANICE

Hrvati mole protiv pobačaja i u Frankfurtu, uzvratili im 'sotonskom misom'

16.03.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Njemački dnevnik Frankfurter Rundschau posvetio je veliki članak pojavi molitelja pred jednom bolnicom u Frankfurtu. List piše da je riječ o fundamentalizmu te napominje kako se molitelji mole većinom na - hrvatskom jeziku. 'Organizatori su dobro povezani s klerikalnim desnim krugovima', piše Frankfurter Rundschau i spominje poznatu hrvatsku udrugu U ime obitelji

'Tihu stražu u Palmengartenstrasse lako je previdjeti. Kombiji s dostavom za obližnje urede donekle su ovaj ponedjeljak odvajali od okoline skupinu od 15 muškaraca i žena koja je zauzela položaj nekoliko metara od sjedišta udruge Pro Familia. Riječ je o neželjenoj utvrdi od vozila koja ipak ne sprečava da se čuje tiho mrmljanje unatoč buci prometa iz obližnje avenije Bockenheimer Landstraße. Neki od sudionika u rukama drže krunice. Jedna žena glasnije preuzima vođenje molitve, ostatak skupine za njom tiše ponavlja. Većina prolaznika ionako ne bi razumjela njihove riječi bez obzira na prometnu buku. Naime molitve su na hrvatskom jeziku', piše Frankfurter Rundschau (FR) na početku članka 'Tiha straža protiv pobačaja', u kojemu se opisuje pojava molitelja u Frankfurtu kakvi su se proteklih mjeseca okupljali pred nizom bolnica u Hrvatskoj.

U članku se ističe da molitelji drže i transparente s porukama na njemačkom, na kojima između ostaloga piše 'Ich will leben' tj. 'Želim živjeti'. Molitelji su se od početka korizme pojavili pred uredom udruge Pro Familia koja savjetuje žene oko mogućeg prekida trudnoće. Nazivaju se zaštitnicima života. 'Cilj je zaštitnika života jasan: odvratiti žene od prekida trudnoće. U tu svrhu dolazit će svaki dan do Uskrsa', piše FR i navodi kako je u pitanju inicijativa 40 dana za život.

Organizira ispostava 'U ime obitelji'

Taj koncept ima porijeklo u SAD-u, navodi njemački list, a konačni je cilj postići kraj pobačaja. 'U međuvremenu je ova akcija izvozni hit. U borbi protiv prava na pobačaj njome se koriste različite konfesije koje su inače u konkurentskom odnosu', konstatira FR i dodaje kako su moliteljske akcije u Americi pokrenuli evangelički protestanti, a u Njemačkoj je ovu praksu uvelo Deutschen Vereinigung für eine christliche Kultur (DVCK), odnosno Njemačko udruženje za kršćansku kulturu, koje opisuju kao vrlo konzervativne katolike. DVCK se još od 80-ih angažira protiv pobačaja te 'navodne rane seksualizacije djece i prava homoseksualnih parova na posvajanje', a njihov vođa Benno Hofschulte sudjelovao je i u moliteljskoj akciji u Frankfurtu.

Frankfurter Rundschau napominje da su ljudi uključeni u ove akcije bliski i ekstremističkom AfD-u, no dodaju kako je organizator molitelja u Frankfurtu stanoviti Tomislav Čunović. Ovaj odvjetnik iz Frankfurta stajao je s ostalim moliteljima i u rukama držao sliku Djevice Marije. Nije htio usmeno odgovoriti na pitanja novinara FR-a Danijela Majića nego je tražio da mu se pismeno upute.

'Čunović nije nepoznat u Frankfurtu', piše list i podsjeća kako je zbog jednog prosvjeda koji je ometao procesiju hrvatske katoličke općine policiji prijavio nekoliko političara Zelenih. Aktivan je pripadnik hrvatske općine u Frankfurtu, što 'objašnjava zašto je većina tihe straže regrutirana iz hrvatske zajednice'. U pismenim odgovorima za Frankfurter Rundschau Čunović se predstavio kao koordinator inicijative, a piše se i da je on pripadnik 'frankfurtske ispostave hrvatske inicijative U ime obitelji', koju list karakterizira kao 'kršćansko-fundamentalističku udrugu'. Podsjeća se da je U ime obitelji isposlovao 2013. referendum kojim je 'u hrvatski ustav upisano da je brak isključiva zajednica muškarca i žene, čime je ova riječ temeljno uskraćena homoseksualnim partnerstvima'. Čunović je tada bio predvodnik referendumske inicijative u Njemačkoj te izjavio da 'Hrvatska ima funkciju uzora u Europskoj uniji kada je riječ o rodnom teroru'.

Protestno ih zasuli konfetima

'Od ove pobjede UIO pokušava od hrvatske vlade izvući što više ustupaka za kršćansko-fundamentalistički rub političkog spektra', piše FR i dodaje da ova udruga 'ne pokazuje strah u povezivanju s desničarskim i ekstremno desnim strankama'.

U međuvremenu su u Frankfurtu organizirani i nastupi čelnice UIO Željke Markić u hrvatskoj općini u kvartu Westendu te projekcija filma 'Jasenovac - istina'. 'Ovaj dokumentarni film pun očitih falsifikata umanjuje sudjelovanje fašističke hrvatske satelitske države u Holokaustu, naročito u vezi uloge konclogora Jasenovca. Na poticaj U ime obitelji film je prikazan i u hrvatskim općinama u Offenbachu i Darmstadtu. U Frankfurtu je Čunović bio moderator. O svim ovim vezama Čunović se nije htio očitovati', konstatira Frankfurter Rundschau.

Pro Familia se pak odlučila da neće moliteljima davati više pažnje nego što je minimalno neizbježno. Glasnogovornica Regine Wlassitschau ipak je rekla da 'nije lijepo što žene koje dolaze na savjetovanje vide takvo što'.

Lijevi aktivisti već su nekoliko puta prosvjedovali protiv molitelja te su ih jednom i protestno zasuli konfetima. Ostavili su im i grafite na pločniku s natpisom 'Viva la Vulva'. Naročito je veselo bilo 10. ožujka, kada su aktivisti pred moliteljima održali 'sotonsku misu' te im poručili da su 'duše zaštitnika života sada obećane Sotoni'. Policija nije utvrdila da se dogodilo kazneno djelo zbog kojega bi trebala intervenirati.