KLEINE ZEITUNG

'U Hrvatskoj je pristup pobačaju sve teži'

10.03.2017 u 10:16

  • +26

Noćni marš na Dan žena

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Austrijski Kleine Zeitung piše o Noćnom maršu koji se u Zagrebu održao na Dan žena i konstatira kako se u Hrvatskoj pobačaj stigmatizira te da je ženama sve više otežan pristup ovoj zdravstvenoj usluzi

'U Hrvatskoj je Dan žena prošao u znaku borbe za očuvanja prava na pobačaj', konstatira Kleine Zeitung i piše da je više od dvije tisuće ljudi u Zagrebu prosvjedovalo za ‘besplatan, dostupan i legalan prekid trudnoće'. Ističe se da se Noćnom maršu pridružilo i dosta muškaraca te da se 'demonstriralo protiv ograničavanja reproduktivnih prava žena'.

Kleine Zeitung citira Jelenu Tešiju, jednu od organizatorica prosvjeda, koja je izjavila da 'naši građani i građanske ne žele živjeti u klerikalnom društvu, u kojem se odluke o našim životima donose na oltaru'. Spominje se da je u prosvjednom maršu sudjelovao i bivši predsjednik Ivo Josipović te 'predsjednik najveće opozicijske stranke SDP Davor Bernardić'.

'Pitanje pobačaja dugo je aktualna tema u većinski katoličkoj Hrvatskoj, u kojoj je pobačaj legalan od 1978. Svježa odluka Ustavnog suda opet je rasplamsala debatu', piše austrijski list. Ustavni sud - na traženje pro-life udruga - odlučio je da zakon iz 1978. nije protivan Ustavu te da se pobačaj do desetog tjedna trudnoće ne može zabraniti. Istodobno je Ustavni sud naložio da se u roku od dvije godine stari zakon aktualizira, 'što je izazvalo strah da će se pod vladajućom konzervativnom vladom pristup pobačaju značajno otežati'.

'Već se u Hrvatskoj, koja ima jednu od najnižih stopa pobačaja u Europe, otežava dostupnost pobačaja. Mnogi liječnici u javnim bolnicama odbijaju raditi pobačaje pozivajući se na prigovor savjesti. Tako se žene prisiljava raditi pobačaje u privatnim klinikama', piše Kleine Zeitung i za kraj dodaje kako se u Hrvatskoj 'pobačaj sve više stigmatizira': 'Po uzoru na SAD, konzervativci se okupljaju pred bolnicama i mole za to da žene odustanu od pobačaja.'