završen u svibnju

Hrvati bi glasali na referendumu kao Švicarci; evo što donosi novi prijedlog zakona koji je pisala Jasna Omejec

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 02.07.2019 09:50
  • Objavljeno 02.07.2019 u 09:01
Predstavnici inicijative '67 je previše' donose potpise u Sabor / Jasna Omejec

Predstavnici inicijative '67 je previše' donose potpise u Sabor / Jasna Omejec

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek, Boris Ščitar

Završen je tekst novog Zakona o referendumu koji se temelji na švicarskom modelu. Prema njemu bi se propisali obrasci na kojima bi se skupljali potpisi, odredili rokovi, a definiralo bi se i gdje se mogu prikupljati te u kojem se roku moraju predati

Radna skupina koju je vodila bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec još je u svibnju dovršila tekst novog Zakona o referendumu, doznaje Jutarnji list.

On se temelji na švicarskom modelu, a obrazložen je na nekoliko stotina stranica teksta. Zakonski prijedlog je, kako doznaje ovaj dnevnik, de facto autorsko djelo Jasne Omejec, a uvažio je i sve preporuke i rješenja Venecijanske komisije o referendumima.

Neka bitna pitanja, kao što su potreban broj birača izašlih na referendum da bi on bio valjan, proračun, prava nacionalnih manjina i još nekih koja nisu podobna za referendumsko odlučivanje, u zakonskom se prijedlogu nisu obrađivala, i to zato što su definirana Ustavom.

Njime su definirana sva 'tehnička' pitanja koja su u dosadašnjoj praksi stvarala teškoće i bila povod za sukobe inicijatora referenduma s vlašću. Ovim se prijedlogom propisuju obrasci na kojima bi se prikupljali potpisi za referendum, odredili bi se rokovi u kojima inicijatori moraju prikupiti propisani broj potpisa za pojedinu vrstu referenduma, a definiralo se i gdje se potpisi mogu prikupiti te u kojem se roku moraju predati.

Gužvi koja prati svaku referendumsku inicijativu pridonosi i činjenica da nisu određeni rokovi u kojima bi Sabor morao odlučiti hoće li raspisati referendum nakon što dobije dovoljno potpisa ili će prije toga tražiti očitovanje Ustavnog suda o (ne)ustavnosti pitanja.

U prijedlogu radne skupine koju je formirao ministar uprave Lovro Kuščević sve su praznine popunjene, a kontrolu valjanosti potpisa i njihova broja obavljalo bi Državno izborno povjerenstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!