čeka se potvrda sabora

Odbor za Ustav predložio provjeru broja potpisa referendumske inicijative '67 je previše'

27.06.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Odbor za Ustav predložio je danas Saboru da zaduži Vladu da provjeri potpise prikupljene u referendumskoj inicijativi '67 je previše', no odbio je po drugi put raspravljati o pitanju nadležnosti za izuzeće šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković

Odbor za Ustav jednoglasno je predložio da se Vladu pozove da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa referendumske inicijative '67 je previše'.

Taj zaključak još treba potvrditi i Sabor. Iako je prijedlog jednoglasno podržan na sjednici odbora, SDP-ov Peđa Grbin predložio je da se s obzirom na broj potpisa ne provjerava svaki, nego je predložio da Vlada uzme uzorak i iz njega utvrdi je li skupljen dovoljan broj.

Većina u Odboru također je po drugi put odbila da se u dnevni red uvrsti točka rasprave o nadležnosti za izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković. Oporbeni članovi predložili su da se raspravlja o pitanju funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela u RH, s naglaskom na Povjerenstvo. Međutim uoči sjednice na uvrštenje te točke na dnevni red prigovor je poslao HDZ-ov Marko Šimić, te je većina odbila tu točku staviti na dnevni red.

'Ovime ste degradirali Sabor i srozali parlamentarizam i pokazali da vam ništa nije sveto', poručio je SDP-ov Peđa Grbin, kazavši da je u svim parlamentima uobičajeno da se barem otvori rasprava, a u Saboru vladajuća većina odbija i to.

'Skidanjem točaka prekršili ste Ustav i odluku Ustavnog suda', poručio je pak SDP-ov Arsen Bauk.