PRIMIO IH JANDROKOVIĆ

[VIDEO/FOTO] Sindikati predali kutije sa 748 tisuća potpisa za referendum: Građani nisu potpisali za pregovore

13.06.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Referendumska inicijativa '67 je previše', koju predvode tri najveće sindikalne središnje predala je Saboru, odnosno predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću 65 kutija u kojima se nalazi 748.000 potpisa građana koji traže referendum o mirovinskoj reformi

Sindikate, koji su u Sabor stigli iza 11 sati, primio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Zaključak je onakav kakav je morao biti. Predano je više od 748 tisuća potpisa. Vrši se primopredaja potpisa. U ime Hrvatskog sabora to vrši Povjerenstvo koje je imenovao tajnik. Ja ću dokumente poslati Odboru za Ustav i oni će pripremiti jedan zaključak koji će poslati plenarnoj sjednici da se upute Vladi potpisi kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj. Vlada će za to zadužiti Ministarstvo uprave, i nakon toga će se postupak vratiti na Odbor za Ustav, koji će donijeti zaključak da je ili prikupljen ili nije dovoljan broj potpisa. I onda ostaje mogućnost Odboru da predloži Saboru da se referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu da se provjeri je li ono u skladu s Ustavom', kazao je nakon sastanka predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Upitan hoće li tražiti ocjenu ustavnosti pitanja, Jandroković je rekao da će u HDZ-u još razgovarati o tome s partnerima iz vladajuće većine.

U ime inicijative '67 jer previše' novinarima se obratila Mirela Bojić. 'Danas ovdje ovom predajom zahtjeva i predajom simboličnih 65 kutija s potpisima mi kao inicijativa završili prvi korak našega posla. Službeno smo danas predali taj zahtjev predsjedniku Hrvatskog sabora. Kratko smo ga upoznali s kronologijom našeg postupanja. Od kraja prošle godine kada smo krenuli s našim molbama prema Vladi do sada kad smo došli do toga da smo morali prikupljati potpise. Prikupili smo veliki broj potpisa, duplo više od onog što zakon propisuje. Poručili smo predsjedniku Sabora da kako god smo odgovorno i ozbiljno mi pristupili ovome, očekujemo od Sabora i svih drugih institucija, što se tiče pregleda, kontrole i odluka koje se moraju donijeti, ozbiljnost i odgovornost', poručila je Bojić.

Podsjetila je da su sindikati pokretali već tri referendumske inicijative, no da ni po jednoj nije raspisan referendum. 'To je jako veliki broj građana koji je dao svoj potpis kako bi se ovaj referendum dogodio. Mislimo da je vrijeme i da je ovo strašno dobra prilika Saboru da na ovom referendumu vrati građanima povjerenje u ovu instituciju', istaknula je Bojić.

Kazala je još jednom da je vrijeme za pregovore prošlo jer su na vladu apelirali ranije, no da ih tada nitko nije doživljavao.

'Građani su dali potpis da se održi referendum, a ne za pregovore', kazala je Bojić, dodavši da ima i građana koji nisu dali potpis ali zaslužuju pravo da na referendumu zaokruže nešto.

  • +9
Referendumska inicijativa 67 je previše predala potpise u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX