PAVILJON 22

HRT 7 godina u bunkeru drži film o Pakračkoj Poljani i ZV-u

13.12.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Paviljon 22', koji se bavi ružnom epizodom iz novije hrvatske povijesti – 1991. godinom i ozloglašenim paviljonom na Zagrebačkom velesajmu koji je bio pretvoren u sabirni logor u koji su trpali 'sumnjivce' uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu, već sedam godina stoji bunkeriran na Prisavlju

Za razliku od situacija kada HRT promptno reagira, primjerice kao u slučaju smrti glumice Mije Oremović i na dan njezine smrti u program pusti 'Tko pjeva zlo ne misli', na dan kada je, zbog sumnje u počinjenje zločina u Pakračkoj Poljani i ZV-u, uhićen Tomislav Merčep javni RTV servis nije se oglasio iako je mogao zavrtjeti kontroverzni dokumentarac koji govori o mračnom dijelu Domovinskog rata 1991. godine.

'Žalosno je da je beogradski B92 taj dan reprizirao 'Paviljon 22', a HRT ga još nikada nije ni emitirao. HRT je javna televizija i u vidu bi trebala imati javni interes. Čini mi se da se ponavlja priča kao u slučaju filma 'Lora' koji je također bio sporan za HRT, ali je zbog pritiska javnosti na kraju ipak prikazan.

Znam da su se na HRT-u između urednika vodili pregovori o njegovu prikazivanju, ali to se nikad nije dogodilo. Mislim da ga sad neće ni prikazati, a to bi mogli pravdati činjenicom da bi on mogao ugroziti sudski postupak koji treba započeti', tvrdi Puhovski i podsjeća da je osim Lore Paviljona 22 iz njegove producentske kuće izašla i kontroverzna 'Oluja nad krajinom'.

Autor kontroverznog filma - Nenad Puhovski

Puhovski u filmu evocira slučaj uz pomoć izjava ključnih aktera; Tomislava Merčepa, Zvonimira Trusića, Stjepana Spajića, tadašnjeg šefa policije Ivana Vekića, ubojice Mire Bajramovića, kao i političara koji nisu odobravali što se zbivalo na ZV-u: Josipa Manolića, Josipa Boljkovca, Živka Juzbašića i Zdravka Tomca.

Merčep u filmu tvrdi da u događajima oko Pakračke Poljane nije sudjelovao, Trusić prijeti svakome tko se uopće usudi propitivati opravdanost dovođenja na ZV, a Spajić neuvijeno izjavljuje da je 'svatko tko je tamo stradao i zaslužio smrt'.

'HRT je od Factuma prije sedam-osam godina otkupio deset sati programa u kojem nije specificirao kakav materijal želi. Uredno je platio, a mi smo filmove isporučili. Od deset sati, realizirano je šest ili sedam sati programa. Prava su za emitiranje 'Paviljona 22' u međuvremenu istekla, ali da su izrazili želju da ga emitiraju, lako bismo se dogovorili.

Međutim, izgleda da im je bilo jeftinije ne emitirati ga nego ući u polemiku s raznim braniteljskim udrugama nakon njegova prikazivanja', zaključio je Puhovski.

U pokušaju da doznamo zašto HRT u bunkeru drži 'Paviljon 22', dobili smo tek šturo objašnjenje da je novi urednik dokumentarnog programa Ninoslav Lovčević, koji je na tu dužnost stupio prije desetak dana umjesto Mira Brankovića, upoznat s događajima oko 'Paviljona 22' te da će se o svemu očitovati u utorak.