KANDIDAT ZA ŠEFA ZG SDP-A

Hrestak želi srušiti stadion Maksimir i u Zagrebu sagraditi metro

15.06.2018 u 18:25

Bionic
Reading

Denis Hrestak ili Gordan Maras preuzet će u nedjelju zagrebački SDP. Podsjetimo, Hrestak, koji slovi za čovjeka aktualnog šefa stranke Davora Bernardića, u prvom krugu izbora dobio je 670 glasova (38,77 posto), a Maras 485 (28,07 posto). Tportal je od obojice želio dobiti odgovore na nekoliko pitanja koja muče Zagreb jer će šef zagrebačkog SDP-a biti vjerojatni kandidat za gradonačelnika na sljedećim izborima. Međutim, odgovorio nam je samo Hrestak

Maras je prvo inzistirao da sve bude uživo, a ne u pisanoj formi, da bi naknadno pristao i na varijantu koja mu je ponuđena, ali odgovore nam i nakon nekoliko dana čekanja nije poslao. Stoga niže možete pročitati kako rješavanje nekih stvari u Zagrebu vidi Hrestak.

1. Kako riješiti problem prometa?

Promet je kompleksan problem, a u Zagrebu je najveći problem tzv. promet u mirovanju. Potrebno je redizajnirati parkirališna mjesta i u zoni naplate parkiranja i izvan nje te značajno povećati broj parkirališnih mjesta. Propisivanjem većeg broja parkirališnih mjesta prilikom izgradnje novih stambenih zgrada spriječit će se eskalacija problema parkiranja. Preuzimanjem odgovornosti za Grad Zagreb, SDP planira pokrenuti projekt izgradnje metroa, čime će Zagreb zaista postati metropola.

2. Kako riješiti pitanje otpada? Treba li Centar za gospodarenje otpadom biti u Zagrebu ili u Zagrebačkoj županiji?

Zalažem se za rješavanje problema zagrebačkog otpada kroz sustav cirkularne ekonomije. Da pojednostavim, to je sustav kojim se npr. od papira dolazi do novog papira. Zagrebačka županija je rjeđe naseljena, ima pogodna zemljišta za Centar za gospodarenje otpadom, udaljena od naseljenih područja i vodonosnika, tako da bi svakako bilo pogodnije da taj centar bude smješten u Zagrebačkoj županiji.

>>> Izbori u SDP-u: Bitka između Bernardićeve i Milanovićeve struje

3. Što sa stadionom Maksimir? Treba li ga srušiti i sagraditi novi na nekoj drugoj lokaciji?

Uobičajeno je da se sportski stadioni nalaze izvan centra grada. Na taj način centar grada rasterećuje se prometnih gužvi, osiguran je dovoljan broj parkirnih mjesta i smanjuje se mogućnost vandaliziranja imovine u okolici stadiona. Nemam troškovnu analizu mogućeg izmještanja stadiona iz Maksimira na periferiju, ali po do sada provedenim analizama, izmještanje bi bilo bolja odluka.

  • +2
Denis Hrestak Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Šimunović

4. Trebaju li sva djeca u Zagrebu imati besplatan vrtić ili se on treba plaćati kao i do sada?

Da, to je jedna od točaka mog programa. To je relativno mali iznos za Grad Zagreb, ali roditeljima će puno značiti. Također, zalažemo se da se školskoj djeci osigura jedan besplatni obrok tijekom pohađanja nastave.

5. Treba li prirez u Zagrebu spustiti i za koliko te kako nadoknaditi minus koji bi nastao snižavanjem?

S obzirom na to da je prirez u Zagrebu najveći u Republici Hrvatskoj, svakako bi ga trebalo smanjiti. Ne želim davati neostvariva obećanja pa bi prije iznosa i trenutka u kojem se prirez može smanjiti trebalo provesti analizu o stvarnoj financijskoj poziciji Grada Zagreba. Svakako da se racionalizacijom poslovanja, a tu ne mislim na otpuštanja, već optimiziranje poslovnih procesa, mogu smanjiti troškovi gradske uprave i ZG Holdinga te time otvoriti put za smanjenje prireza i manje račune za komunalne usluge Zagrepčanima.

6. Što napraviti sa zapuštenim gradskim prostorima i lokacijama poput Gredelja i Zagrepčanke?

Sve zapuštene gradske prostore i imovinu treba staviti u funkciju razvoja Grada. Imovina treba biti pokretač gospodarskog razvoja.