nova vlada

[VIDEO] Hrebak: Dajemo podršku HDZ-u, tražimo transparentnost

07.07.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je u utorak, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao da su mu dali podršku za sastavljanje nove Vlade bez 'žetončića', poručivši da od njega ne traže ništa, osim provođenja transparentnosti po uzoru na Bjelovar

'Mislim da je to dobro za Hrvatsku, da imamo stabilnu Vladu bez ucjenjivača i žetončića. To je čista izborna priča, a osnovana na onom broju glasova koji smo svi zajedno ostvarili na parlamentarnim izborima', rekao je bjelovarski gradonačelnik Hrebak u Banskim dvorima.

Dodao je da su na tehničkim konzultacijama razgovarali o formiranju nove, čiste većine sa starim i novim partnerima u vidu HNS-a i Reformista.

Upitan znači li to da će ići samo sa 76 potpisa, rekao je da je za sada tako te ne vidi razloga zašto bi išli na više.

'Nekad vam je 76, ako su normalni i odgovorni ljudi, bez ucjenjivanja i postavljanja ultimatuma bolje nego da ih imate 86. Mislim da je ovo odlična priča za Hrvatsku, utemeljena na rezultatima koje smo dobili. Ja sam izuzetno zadovoljan sa svojim', poručio je Hrebak. Dodao je da je on svoj potpis dao i da Plenković ima slobodne ruke te može otići kod predsjednika Republike Zorana Milanovića i sa 76 potpisa tražiti mandat za sastavljanje Vlade.

Ocijenio je da Plenković i on imaju velik teret na leđima da isporuče sve što su obećali u kampanji - Hrebak transparentnost, a Plenković da dalje nastavi provoditi reforme.

Dodao je da je s Plenkovićem razgovarao i o daljnjim poreznim rasterećenjima s čime su, ističe, oduševljeni zbog čega i jesu u ovoj koaliciji.

Od Plenkovića ne tražimo ništa osim transparentnosti

Poručio je da HSLS neće tražiti ništa od Plenkovića, osim njihova programa - transparentnost.

'To sam komunicirao tijekom cijele kampanje, doživljavao podsmjeh i porugu. Jedna jedina stvar koju sam zagovarao u cijeloj kampanji bilo je kako transparentnost isporučiti Hrvatskoj po uzoru na Bjelovar. Dogovorili smo se i oko toga, to mi je bitn'", rekao je, dodavši da mu je ministarska mjesta 'bez veze' tražiti.

Upitan što je Plenković obećao po pitanju transparentnosti i u kojem roku, Hrebak je rekao da su rok lokalni izbori te da HDZ u svom programu ima smanjenje broja dužnosnika i općina.

Kao koalicijski partner u novom prijedlogu zakona dodatno će sugerirati da, uz smanjenje broja dužnosnika i općina, ide obveza da svi gradonačelnici, načelnici i župani imaju obvezu predstaviti javno, u normalnom vremenskom roku, sav trošak koji su napravili s novcem poreznih obveznika.

Ono što mu je također bitno i o čemu su razgovarali je smanjenje broja ministarstava. Hrebak je dodao da nisu razgovarali o brojevima, ali da je zadovoljan time što se ide u smanjenje jer 'smo premala zemlja da bi imali toliko ministarstava koliko smo imali'.

Vezano za spajanje određenih ministarstava, rekao je da to prepušta premijeru, a da će ga oni podržavati iz Sabora, poručivši da mu je bitno da se to napravi na racionalan način te da je vidio veliku želju da se to napravi.

Hrebak je najavio da će kroz nekoliko dana u Saboru formirati Klub liberala u vladajućoj većini te da su razgovori u tijeku.

HSLS je na parlamentarnim izborima koalirao s HDZ-om u I. i II. izbornoj jedinici te je osvojio dva saborska mandata. Uz Hrebaka, u Sabor ide i Darko Klasić.