izbori krajem rujna

Ostojić: Bernardić je predsjednik na papiru, ali sve odluke donosi Komadina

07.07.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Dva dana nakon izbora čelni ljudi SDP-a obratili su se javnosti. Točnije, pred novinare je izašao potpredsjednik stranke Rajko Ostojić kako bi izvijestio da SDP kreće u izborni proces.

Predsjedništvo stranke već je sazvalo Glavni odbor za 18. srpnja, a to bi tijelo trebalo raspisati izbore. Sam proces trebao bi početi nakon Velike Gospe, a unutarstranački izbori na kojima će se birati novi predsjednik stranke održali bi se krajem rujna.

'Dogovorili smo da će se sastanak Predsjedništva održati sljedeći tjedan i bit će pozvani svih 4 suspendranih članova (op.a Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić) jer im suspenzija ističe', kazao je Ostojić.

'Analizu izbora ćemo napraviti i prezentirati je na Predsjedništvu i Glavnom odboru i očekujemo raspravu', dodao je.

Ostojić je potvrdio da je Bernardić, koji je jučer rekao da odlazi, formalno na papiru još uvijek predsjednik stranke, no da je sve ovlasti prenio na potpredsjednika stranke Zlatka Komadinu. 'Nije podnio ostavku nego je prenio ovlasti. Neće sudjelovati na izborima. Kako bi se mogao kandidirati nakon ovakvog rezultata? Formalno na papiru je predsjednik, ali sve odluke donosi Komadina', kazao je Ostojić.

Upitan da li je ostavke trebalo podnijeti cijelo Predsjedništvo, Ostojić je kazao da se svi osjećaju odgovorno, ali da tijela moraju funkcionirati. 'Moramo voditi izborni proces, nećemo ga otezati i idemo odmah na izbore', kazao je.

Sam Ostojić neće se kandidirati za predsjednika stranke, a što se tiče ostalih funkcija, kazao je da o tome još ne razmišlja. 'Moja 2. izborna jedinica, jedinica smrti, od 4 zagrebačke uvijek bila je najgora. Ove godine je najbolja. Ne veseli me to. Tužan sam zbog toga, ali to je činjenica. Od deset jedinica 2. je treća po redu. Ona je pala, ali pali su i drugi. Rezultati nisu dobri ali smo sa začelja došli na treće mjesto', kazao je Ostojić.

'Ja sam podržavao Bernardića, nisam zažalio za time. On je bio odličan na sučeljavanjima, šteta što talent i vještine nije pokazao prije 3-4 godine. Moramo se jasno zamisliti, a to je činjenica o fokusu naših birača. Mi imamo najstarije birače, iz urbanog dijela. Moramo razmišljati da naše poruke nisu došle do birača, ali činjenica je da je što je manje birača to je više mandata za HDZ', rekao je Ostojić.

  • +9
Rajko Ostojić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Upitan kako komentira da su Bernardićevi oponenti, koje je on stavio na zadnja mjesta poput Grbina i Hajdaša Dončića dobili najviše glasova, Ostojić je rekao da je to isto poruka, ali da se povijest ponavlja. Naime, podsjetio je na primjer Tonina Picule kojeg je Zoran Milanović stavio na posljednje mjesto na europskim izborima, a Picula je dobio najviše preferencijalnih glasova.

U javnosti se već spominju neka imena potencijalnih kandidata za budućeg predsjednika poput Grbina, Hajdaša Dončića, Biljane Borzan, Mišela Jakšića, Zvonimira Mršića. 'Nemam favorita. Sva ta imena imaju svoj dignitet, imaju svoj uspjeh. Tih pet imena zadovoljavaju sve kriterije, a o tome će odlučiti naši članovi. Nitko nije kontaminiran, nemaju afere, svi su dobri u svom poslu, bili su u Vladi, u Saboru, gradonačelnici su, vodili su poduzeća', kazao je Ostojić.

Na pitanje o Mišelu Jakšiću, Ostojić je kazao da je s njim dobro surađivao u 2. izbornoj jedinici. 'Ja podupirem i inače mlade ljude. Gledali ste seriju 'Doktor House', on isto podupire i gura mlade ljude', rekao je Ostojić.