INVESTICIJA BRAĆE PIVAC

Hotel rugoba imao je rješenje za rušenje, a sada ga mogu završiti

Bionic
Reading

Mesna industrija Pivac iz Vrgorca dobila je od Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Makarske potvrdu glavnog projekta kojom se investitoru Ivici Pivcu omogućuje završetak radova na hotelu Sveti Petar u postojećim gabaritima.

Podsjetimo, prva lokacijska i građevinska dozvola za rekonstrukciju i nadogradnju bivšeg hotela, nekad poznatog po imenima koja je nosio kroz povijest Miramare i Beograd, izdana je još davne 2002. No, investitor nije gradio u skladu s dozvolom već je cijelom posljednjom etažom izašao iz gabarita pa mu je izdano i rješenje o rušenju koje nikad nije provedeno u djelo, piše Makarsko primorje

Dok je rugoba u makarskoj luci, ili kineski paviljon kako su objekt prozvali građani, nagrđivala makarsku rivu puno desetljeće investitor je pokušavao problem riješiti traženjem izmjena i dopuna postojeće građevinske dozvole no sve do prije nekoliko dana to nije uspio.

Potvrdu koja zamjenjuje nekadašnju građevinsku dozvolu potpisao je voditelj Odsjeka Dragan Srzić, a njome se zapravo legalizira postojeći objekt koji je prema prvoj dozvoli izdanoj još prije 12 godina izašao iz gabarita.

Zašto je investitor dobio dozvolu za izgradnju aparthotela, a ne rješenje o izvedenom stanju sukladno važećem Zakonu o legalizaciji, budući da objekt već postoji, pokušao nam je pojasniti pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom Ognjen Radić, po čijom je ingerencijom Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo.

'Investitor je postupak započeo prije donošenja Zakona o legalizaciji, a lokacijska dozvola izdana mu je na temelju izmjena Prostornog plana Grada Makarske iz 2009. u koje je ubačena odredba da se na postojeći hotel Miramare ne odnose odredbe za gradske hotele unutar naselja i da se on kao izuzetak može legalizirati u postojećim gabaritima, naglasio je Radić podsjetivši na činjenicu da se radilo o političkoj odluci koju je tada usvojila većina u Gradskom vijeću, a izmjene su, u skladu s procedurom, dobile i suglasnost Ministarstva graditeljstva.

Inače, derutni hotel Pivci su kupili 1997. godine, potom su ga srušili i iz temelja odlučili graditi novi koji bi trebao imati četiri zvjezdice, 63 apartmana sa 220 ležaja.