POLITIČKE IGRE

Glogoški opet u prime timeu: Strahuje li s pravom da postoji ucjena - ili ploča ili Zakon o braniteljima?

29.08.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Tenzije koje su se tijekom vikenda opet razbuktale oko ploče u Jasenovcu nagovještaj su burne političke jeseni. Ponovno se otvorila ideološka fronta, vladajuća koalicija HDZ-a, manjinaca i HNS-a barem naizgled puca po šavovima, budi se usnulo desno krilo HDZ-a, a svoju ulaznicu u novu epizodu političkog cirkusa kupio je i Đuro Glogoški dramatičnim se izjavama vrativši u prime time medijske termine. On tvrdi: Pozadina rata oko ploče HOS-a mogao bi biti Zakon o hrvatskim braniteljima

Famozni Zakon o hrvatskim braniteljima, tj. njegov nacrt, trebao bi doći u saborsku proceduru već u rujnu. Glogoški je jučer, ukazavši se nakon dugo vremena u javnosti, izrazio sumnju u to da bi kolateralna žrtva ploče u Jasenovcu mogao biti ovaj zakon, koji je perjanica vladajućih i zbog kojeg su, barem su tako tvrdili, branitelji 555 dana prosvjedovali u šatoru u Savskoj 66.

Glogoški smatra da bi pozadina novog nastavka drame oko ploče u Jasenovcu, zbog koje je Vlada dobila najozbiljniju prijetnju koalicijskih partnera dosad, mogao biti Zakon o hrvatskim braniteljima te da se, po izjavama Pupovca i Štromara o pripadnicima HOS-a, može zaključiti da oni neće dići ruku za njega.

'Je li ovo njihov izlaz iz te situacije, na to oni moraju odgovoriti', ustvrdio je Glogoški u ponedjeljak.

Zamolili smo ga da pojasni tvrdnju koju je iznio jučer na konferenciji za novinare.

Ili ploča ili zakon?

'Poznato je to da uskoro Zakon o hrvatskim braniteljima ide u Sabor na glasanje. Pitanje je jesu li oni koji su se sada izjasnili i rekli da su legalna obilježja HOS-a fašistička spremni dići ruku za taj zakon. Kada su u pitanju branitelji, trebao bi postojati konsenzus, a ovdje to nije slučaj', kazao je u utorak Glogoški za tportal.

  • +6
Matić isključio struju šatorašima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Razočaran je i činjenicom da navedeni zakon u Sabor ne ide po hitnoj proceduri, već će proći prvo i drugo čitanje, a ne sumnjamo da će biti i velik broj amandmana.

Glogoški aludira na to da manjinci na čelu s Miloradom Pupovcem i predsjednik HNS-a Predrag Štromar ucjenjuju Plenkovića po receptu - ili ploča ili zakon. Ako premijer ne makne ploču u Jasenovcu, onda oni neće glasati za zakon u Saboru.

Vidjet ćemo je li se Glogoški s pravom pribojavao za Zakon o hrvatskim braniteljima, no njegova pretjerana bojazan ne čudi s obzirom na to da je bio voditelj projektne skupine za izradu nacrta teksta tog zakona.

Zakon koji je putem izgubio epitet 'ustavni'

A novi Zakon o braniteljima bio je i jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika koji su 555 dana prosvjedovali u šatoru u Savskoj 66. Glogoški, koji je bio glavna figura bunta iz Savske, zahtijevao je od tadašnje SDP-ove vlasti upravo novi Zakon o braniteljima, koji bi bio i ustavni.

Dolaskom HDZ-a na vlast epitet 'ustavni' negdje se izgubio, a ministar branitelja Tomo Medved odmah se upustio u izradu novog zakona. Sa svojim prijateljima, među kojima je i Glogoški, sastavio je nacrt u kojem je usvojena većina braniteljskih zahtjeva.

Nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Osim toga, donosi ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Prema grubim procjenama, iz državnog proračuna će za prava iz novog zakona u sljedećoj godini biti izdvojeno oko pola milijardi kuna. Najviše je prašine pritom podignula stavka o mirovinama pripadnika HVO-a, o čemu je tportal ranije opširno pisao.