potresi razdora

Horvat: 'Zagreb je gradilište, Kalinićevu kaubojštinu neću komentirati'

28.12.2020 u 19:46

Bionic
Reading

U ponedjeljak ujutro potres je pogodio i djelove Banovine oko Siska i Petrinje. Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama obrušio se na Vladu RH jer obnova u Zagrebu još nije počela, a uvjeren je da će i u Sisku dugo čekati njenu pomoć. Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat odgovorio je Kaliniću uz tvrdnju da je 'Zagreb gradilište'

Odgovarajući na Kalinićevu prozivku Horvat je kazao da je 'Vlada je donijela sve provedbene akte i pripremila prve natječaje'.

'Javni pozivi će biti objavljeni za 14 dana. Priupitajte zamjenicu gradonačelnika, tu je jedna potpuno druga retorika. Istup i kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati. Takva kaubojština ne sudi niti na jednu televiziju, bila ona privatna ili javna', kazao je Horvat.

Upitan je li istina da se na terenu kasni kazao je da je Zagreb u ovom trenutku gradilište.

Video: Grad Zagreb

'Od 1007 intervencija mi smo riješili više od 50 posto, isplatili neto više od 30 mlijuna kuna onima koji su se prihvatili obnove. Ja već jedno duže vrijeme napominjem, za ono što se može učiniti ne treba čekati akte Vlade jer u zakonu piše da sve ono što će biti isprojektirano će biti refundirano. Prva intervencija Fonda će se dogoditi brzo. U segmentu zakonodavnog okvira, vrlo jasno piše na koji se nalin i kome podnose zahtjevi. Uspostavili smo i elektroničke zahtjeve i Ministarstvo promptono sve riješva', naveo je Horvat na RTL-u.

Istaknuo je da je Vlada uspjela dobaviti 12-ak miljardi kuna za obnovu Zagreba iz EU i da će slično biti i za Sisačko- moslavačku županiju.

'Za početak ćemo odvojiti 20-ak milijuna kuna proračunskiih sredstava da ne čekamo i ne gubimo vrijeme. Već u srijedu ide javni poziv za sve one kojima su oštećene nekretnine na području te županije. Nisam siguran da će to biti dovoljno novaca, ali s obzirom da smo u proračunskoj godini, moramo čekati taj 1. siječnja ili 2. siječnja. Slična metodologija kao u Zagrebu. Sva će pogođena područja dobiti pomoć, ali ne na način da nekome uplaćujemo silne milijune, već da refundiramo onaj trošak koji će prijaviti privatni vlasnici', kazao je Horvat.

Istaknuo je da je samo tri sata nakon potresa stavljena u proces elektronička aplikacija za prijavljivanje štete.

'Danas se već započelo sa skidanjem dimnjaka. Mi ćemo u korespondenciji s kolegamaTrutom i Barbarićem staviti, zajedno s vatrogascima na raspolaganje sav alat koji struci može omogućiti što lakše skidanje oštećenih dimnjaka i popravak krovova, a da bi šteta u konačnici bila što manja', zaključio je Horvat.

Video: Edina Zuko/PIXSELL