podrhtavanje tla

Seizmolog Kuk: 'Potres nije povezan s onim zagrebačkim, ali je oslobodio veliku količinu energije

28.12.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Hrvatsku je u ponedjeljak ujutro, u 6 i 30, pogodio potres jačine 5,2 po Richteru. Nakon njega uslijedilo je nekoliko manjih, te još jedan jači jačine 4,7 po Richteru nešto prije osam sati

Baš kao i onaj razorni koji je pogodio Zagreb u ožujku, i ovaj se dogodio malo prije pola sedam, točno u 6.28 sati ujutro prema EMSC-u.

Potresi nisu povezani s onim u Zagrebu koji se dogodio u ožujku. Seizmolog Krešimir Kuk pojasnio je kako se radi o dva različita epicentralna područja, te ne postoji direktna veza. Ipak oba su se dogodilo oko 6 i 30 i bila su na istoj dubini.

''Bilo je još nekih 7-8 slabijih potresa između onog prvog najjačeg i ona dva koja su se jače osjetila'', rekao je Kuk za RTL Danas.

''Radi se o jakom potresu. Jaki potres oslobađa veliku količinu energije i 100 kilometara udaljenosti nije prepreka da se potres ne osjeti'', dodao je Kuk.

Video: Grad Zagreb

Potres magnitude 5 ne spada u razorne potrese, objasnio je Kuk. No nije moguće reći hoće li ovaj potres imati kakve posljedice i dovesti do bilo kakve aktivnost na zagrebačkom području.

''Ono što se teoretski može dogoditi kad je na nekom mjestu potres već spreman, jer potres se generira neko vrijeme, u nekim slučajevima se može dogoditi da potres na nevelikoj udaljenosti svojom trešnjom izazove određene efekte. Ali to ne znači da je to pravilo, niti da se to uvijek događa'', izjavio je seizmolog.

  • +8
Posljedice potresa iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Područje sisačko-moslavačke županije je seizmički aktivno. Već je 1909. na tom prostoru bio potres procijenjene magnitude 6,0. 

''Svaki potres je neponovljiv prirodni eksperiment i on uvijek nešto novo pokaže, dakle koristi u smislu istraživanja. Vjerojatno nećemo iz ovog potresa ništa spektakularno otkriti, osim što ćemo potvrditi činjenicu na koju sam upozoravao, da je i to seizmički aktivno područje'', rekao je Kuk.