'da razjasnimo nedoumice'

Horvat o pismu iz Bruxellesa: Niti je kakva odbijenica došla, niti je taj proces započeo

13.01.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Europska komisija odbila je Hrvatskoj produljiti rok za korištenje novca iz Fonda solidarnosti, a ne namjerava ni razmatrati njegovo produljenje, stoji u pismu koje je iz Bruxellesa navodno stiglo na adrese resornih ministarstava

'Da razjasnimo prvo sve nedoumice i da hrvatskoj javnosti budemo kristalno jasni. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica. Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi', objašnjava ministar graditeljstva za RTL Danas Darko Horvat.

Dodao je kako su svi ugovori u završnoj fazi te da su se ugovorena sredstva počela povlačiti.

'Od 313 milijuna kuna podnesenih zahtjeva, njih 119 je već isplaćeno. To je 2,3 posto', dodaje ministar.

Ministar tvrdi da je dinamika sve veća i veća, no u godini dana povukli smo samo 2,3 posto, a ostaje nam pet mjeseci da povučemo ostalih 97,7 posto.

'Mi smo u nekoliko proteklih tjedana u razgovorima s Europskom komisijom jasno pojasnili što se to dogodilo 22.3. i na koji su način potresi 28. i 29.12. zaustavili izradu projektne dokumentacije', tvrdi Horvat.

U pismu stoji da oni ponovno naglašavaju da je rok 17. lipnja i da nema razloga da se taj rok produži komisija očito nije razumjela što je Vlada naglašavala. Ministar se s tom konstatacijom nije složio.

'Ne, ne, ne. Jednostavno nije tako. Oni nama naglašavaju ono što u Uredbi Europske komisije piše', kaže.

Je li istina da u tom pismu stoji da nema razloga da se rok produljuje: 'Ne, to jednostavno nije istina', odgovorio je Horvat.

Je li istina da naglašavaju da postoje sredstva iz drugih fondova koji se trebaju koristiti za sve dugotrajnije projekte? Horvat je ponovno rekao kako to nije istina.

'To nam ne treba objašnjavati Europska komisija jer to mi jako dobro znamo', kaže.

Ministar tvrdi da nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda. Rekao je da danas komuniciraju odnosno demantiraju natpise koji sugeriraju da je takav proces započeo i da je došla odbijenica iz Komisije. 

'Niti je kakva odbijenica došla, niti je taj proces započeo', rekao je Horvat.

Istaknuo je kako je teško reći koliko ćemo novca potrošiti do lipnja. 

'Koliko je vremena trebalo da bismo ustrojili sustav. Mi smo Europskoj komisiji jasno predstavili koji je razmjer štete bio, kakav je karakter štete', kazao je. 

Na pitanje hoće li on još uvijek biti ministar do isteka roka Europske komisije, Horvat je odgovorio: 'Ja sam u to uvjeren'.