AL ASADOV POKOLJ

Homs sve više nalikuje Vukovaru

15.02.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Snage sirijskog diktatora Bašara al Asada počele su jutros teške artiljerijske napade i na grad Hama dok Homs sve više nalikuje na Vukovar. U međuvremenu u zemlju, baš kao što se dogodilo kada su Radovan Karadžić i Ratko Mladić nasrnuli na Bošnjake u Bosni i Hercegovini, stiže sve više islamističkih boraca, najviše ih dolazi iz Libije, Iraka, Saudijske Arabije i Libanona

Opozicija u Siriji boji se najgorega, jer svi još pamte pokolj sunita koji se dogodio u Hami 1982. kada je otac diktatora Bašara al Asada pobio oko 20.000 osoba nakon pobune koju je predvodilo Muslimansko bratstvo.

Hama je odsječena, vlast je prekinula telefonske veze, a agencija Reuters dobiva informacije preko satelitskog telefona iz središta grada, pod bombama. Kao i u Homsu, ranjenici se nose u podrume. Pogođena je i bolnica Midani, u distriktu Hamideih gdje je oko stotinu ranjenih. Snage režima pucaju i s krovova kuća, iz snajpera pa civili padaju na pločnicima u ulicama.

Situacija je očajna i zbog toga sutra Generalna skupština UN-a odlučuje o posebnoj rezoluciji na temelju projekta kojeg su pripremile Katar i Saudijska Arabija a s podrškom Arapske lige, iako će ta rezolucija biti simbolična i neobvezujuća. Rezolucija neće imati posebnu snagu, jer ne traži odlazak diktatora Bashara al Asada. Također se ništa ne govori o zahtjevu Arapske lige da se osnuje mješovita mirovna snaga UN-a i te arapske političke strukture.

Istovremeno je Francuska pokrenula inicijativu da, zajedno s Rusijom, koordinira organizaciju humanitarnih koridora kako bi se pomoglo dramatičnom položaju u kojem su građani više gradova.

Na terenu, pak, situacija se izuzetno komplicira. 'Ovo tu je kao Bosna na početku devedesetih, jer ljudi iz više nacija rame uz rame bore se s dezerterima, a protiv regularne sirijske vojske', kazao je Haitham Manaa, drugi čovjek Nacionalnog komiteta za koordinaciju demokratskih promjena, druga po snazi opozicijska grupa u Siriji.

Još ranije nego što je prošlog vikenda emitiran video poziv Aymana al Zawahirija, sadašnjeg šefa Al Kaide, nazivajući islamske borce 'lavovima' i pozivajući na ujedinjenu borbu islamskog džihada protiv sirijskog diktatora, sve je više islamskih boraca stizalo u zemlju koja već 11 mjeseci tone u dublje nasilje.

Najviše je boraca iz Libije, Iraka, Saudijske Arabnije i Libanona, žali se Manaa koji, kao i svi drugi oporbeni čelnici, odbija podršku radikalnih islamista koji će, kako kaže, kompromitirati istinsku borbu Sirijaca protiv diktature al Asada.

Podatak je potvrdio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Iraka, Adnan al Assadi, koji je izjavio France Presseu da mnogo boraca prelazi iračku granicu prema Siriji. Forumi na webu su uzavreli i pozivi za borbu u Siriji su najčešća tema, kažu pak analitičari američkog centra Stratfor.

Le Monde je ponudio verziju da je i ubojstvo generala Al Jalija u Damasku djelo džihadista.