PAPINA PORUKA

'Homoseksualizam uništava ljudski rod'

23.12.2008 u 10:48

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI izjavio je da je spašavanje čovječanstva od homoseksualnog ponašanja jednako značajno kao spašavanje tropskih šuma i ocijenio ponašanje izvan tradicionalnih heteroseksualnih veza kao 'uništavanje Božjeg djela'

RIM - 'Nužna nam je ekologija čovjeka, shvaćena na pravedan način', ocijenio je Papa, dodavši da 'govoriti o prirodi ljudskog bića kao muškarca i žene i tražiti da se poštuje takav poredak stvaranja nije dio zastarjele metafizike'.

'Tropske šume zaslužuju našu zaštitu. Ali čovjek, kao (Božje) stvorenje, ne zaslužuje ništa manje', rekao je Benedikt XVI, koji je temi štetnosti rodnih teorija posvetio velik odlomak svojega redovita govora članovima Kurije na kraju godine.

Papa je rekao da čovječanstvo treba 'slušati jezik stvaranja' kako bi razumjelo uloge namijenjene muškarcu i ženi.

Katolička crkva uči da homoseksualnost sama po sebi nije grijeh, ali da homoseksualno ponašanje jest i protivi se brakovima osoba istog pola.

Rodna teorija koja se iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je nastala, proširila na društvene znanosti u Europi, prepoznaje razliku između spolne pripadnosti i uloge koju društvo pripisuje pojedincima u skladu s njihovim spolom, kao i razliku između biološkog identiteta i načina na koji ga živi svaki pojedinac.

Zagovornici širenja te teorije, kojoj se snažno protivi Katolička crkva, bili su homoseksualni i transseksualni pokreti.

Papa je osudio 'ono što se uobičajeno opisuje (engleskim) pojmom 'gender' (rod), koji se svodi na osamostaljenje čovjeka od stvaranja i svojeg Stvoritelja'.

Naglasio je da, kad Katolička crkva ustaje u obranu Postanka, Božjeg djela, 'ne smije samo braniti zemlju, vodu i zrak, nego i štititi čovjeka od uništenja sama sebe'.

Šezdeset šest zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda podržalo je prošlog tjedna priopćenje kojim se potvrđuje da međunarodna zaštita ljudskih prava uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Deklaraciju, koju su inicirale Francuska i Nizozemska, nije potpisalo 60 članica UN, među kojima veliki broj arapskih i afričkih zemalja, ali i SAD, Rusija i Kina.

U tim zemljama smatraju da pitanje homoseksualnosti treba prepustiti zakonima pojedinih država.