SLUČAJ MATTHEWA SHEPARDA

Homofobni zločin koji je promijenio Ameriku

13.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Na jučerašnji dan prije 14 godina u Americi je ubijen 22-student Matthew Shepard isključivo zato jer je bio gay. Brutalnost ubojstva i iživljavanja nad Shepardom šokirala je američku naciju, natjerala pomalo uspavanu LGBT zajednicu opet u akciju, inspirirala mnoge umjetnike, ali i pokazala velike razlike među demokratima i republikancima, s obzirom da potonji već godinama blokiraju sve zakonske inicijative u pravcu LGBT ravnopravnosti

Prema policijskoj i brojnim medijskim rekonstrukcijama, kobna večer u životu 22-godišnjeg Matthewa Sheparda započela je njegovim odlaskom u kafić Fireside Lounge, gdje je 7. listopada iza ponoći upoznao Aarona McKinneya i Russella Hendersona. Bilo je to u gradiću Laramie u saveznoj državi Wyoming, gdje je Matthew studirao politologiju. McKinney i Henderson su u razgovoru sa Shepardom shvatili da je 22-godišnji student gay te su mu kasnije ponudili da će ga odvesti autom doma. No odvezli su ga u pustaru, opljačkali, brutalno premlatili, naročito koristeći dršku pištolja kojom su mu prijetili. Onda su ga izubijanog zavezali za ogradu, još malo mučili te ostavili da umre. Njegovo izmučeno tijelo otkrio je 18 sati kasnije biciklist, koji je gledajući iz daljine isprva mislio da je unakaženi Shepard strašilo za vrane te je pozvao policiju i hitnu pomoć.

Shepard je umro 12. listopada 1998. u bolnici, a proveo je posljednje dane svojeg života u komi, iza sebe ostavivši roditelje Judy i Richarda te mlađeg brata. Vijest o brutalnom ubojstvu gay mladića postala je nacionalna vijest u SAD-u, a kada su ubojice uskoro uhapšeni, policiji su rekli da su ga istukli zato jer 'ne vole pedere'. U sudskom postupku isto je svjedočila i djevojka jednog od ubojica, koji su na kraju osuđeni na doživotan zatvor. Aarona McKinneyja je čekala i smrtna kazna, ali se na intervenciju roditelja Matthewa Sheparda od nje odustalo, pa je osuđen na dvije doživotne robije.


Ubojstvo Matthewa Sheparda pokrenulo je i nacionalnu debatu o zločinu iz mržnje, čijem su se uvođenju u zakonodavstvo naročito protivili republikanci, pa je trebalo više od deset godina da američki Kongres usvoji i izglasa zakon protiv zločina iz mržnje koji se službeno zove Matthew Shepard and James Byrd Jr. Hate Crimes Prevention Act. Predsjednik Barack Obama odmah ga je 2009, kada je zakon dobio potrebne glasove u Kongresu, potpisao i tako učinio važećim.

Sprovod Matthewa Sheparda svojom su prisutnošću 'uveličali' i pripadnici ekstremističke Westboro Baptist Church noseći transparente na kojima je pisalo 'Bog mrzi pedere' i 'Matthew Shepard gori u paklu'. S druge strane, zločin iz mržnje prema Shepardu inspirirao je i sada slavnu predstavu na Broadwayu, 'The Laramie Project', koja se bavila utjecajem tog homofobnog zločina na preživjele. Nema sumnje da je strašna smrt Matthewa Sheparda rezultirala i mnogim dobrim stvarima te probudila sve one koji dotad nisu shvaćali kakvoj su sve diskriminaciji izložene LGBT osobe, ali je tužno da je netko morao izgubiti život da bi se to dogodilo. Osnovana je i fondacija koja nosi ime Matthewa Sheparda.

Intervju s majkom Matthewa Sheparda