TEŠKO DO PRAVA

Homofobija hara istočnom Europom

06.02.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Homoseksualce u istočnoj Europi čeka dug put da izbore nova prava jer uz iznimku Češke homofobija je u toj regiji snažnija nego na Zapadu, a priznanje istospolne bračne zajednice u Francuskoj i Velikoj Britaniji moglo bi smanjiti izglede za posvajenjem ruske djece u tim državama

U Poljskoj, utvrdi katoličanstva u Europi, donji dom parlamenta odbacio je nedavno prijedlog nacrta o priznanju istospolne civilne zajednice.

Međutim, jedan od tih zakonskih prijedloga bio je odbačen sa samo 17 glasova, što zastupnik Robert Biedron, deklarirani homoseksualac, drži ohrabrujućim. Taj zastupnik antiklerikalnog pokreta Palikot najavljuje novu bitku za prava istospolnih zajednica.

Prema nedavnoj anketi koju je objavio list Super Express, većina Poljaka, njih 55 posto, podržava civilnu istospolnu zajednicu. No 69 posto ispitanika protivi se gay braku, a 84 posto mogućnosti da se istospolnim parovima omogući posvajanje djece.

S druge strane, upravo Poljska, u kojoj se 90 posto stanovništva izjašnjava katolicima i u čijem ustavu jasno stoji da je brak zajednica muškarca i žene, zemlja je u čijem je parlamentu transrodna zastupnica, Anna Grodzka (58) iz pokreta Palikot.

U susjednoj Češkoj dopuštena je civilna istospolna zajednica. Od 1. srpnja 2006. zakon omogućuje "registrirano partnerstvo" istospolnog para.

Anketa instituta CVVM iz 2012., pokazala je da tri četvrtine Čeha odobrava takav oblik civilne zajednice. Nadalje, 51 posto od tih ispitanika drži da bi im trebalo omogućiti sklapanje braka, a 37 posto je za to da im se omogući posvajanje djece, dok se 55 posto izjasnilo protiv.

U Slovačkoj je parlament nedavno masovno odbacio prijedlog zakona o priznavanju istospolne zajednice. Premijer, socijaldemokrat Robert Fico, kaže kako se ne protivi načelu istospolne zajednice, ali da to 'pitanje još nije na dnevnom redu'.

U državama bivšeg Sovjetskog Saveza homoseksualnost se često opisuje kao stil propagiran na Zapadu.

Zakon ne dopušta ni istospolnu zajednicu ni brak u trima baltičkim republikama članicama Europske unije: Litvi, Latviji i Estoniji.

U Litvi se stanje poboljšalo za LGBT zajednicu (lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe) zadnjih dvadeset godina.

U sujednoj Latviji ustavni zakon dopunjen je 2005. amandmanom u kojem stoji da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene.

U Rusiji prijekim okom gledaju na borce za prava istospolnih zajednica. Homoseksualnost je bila zločin u toj zemlji do 1993., a do 1999., dakle osam godina nakon pada SSSR-a, smatrala se mentalnom bolešću.

Prijedlog zakona o istospolnim brakovima u proceduri je parlamenata Francuske i Velike Britanije i s time u svezi ruski dužnosnik upozorio je da bi novi zakoni mogli otežati posvajanje ruske djece.

Predstavnik za ljudska prava u ruskome ministarstvu vanjskih poslova Konstantin Dolgov napisao je na svome Twitteru da bi legalizacija istospolnog braka u Velikoj Britaniji i Francuskoj smanjila izglede državljana tih zemalja da posvoje rusku djecu.

Dolgov za takvo upozorenje nije dao objašnjenja. Rusija je u prosincu donijela vrlo prijeporan zakon kojim zabranjuje posvajanje ruske djece američkim parovima. Bila je to mjera kojom je Moskva uzvratila na američke sankcije ruskim dužnosnicima odgovornima za smrt odvjetnika za ljudska prava Sergeja Magnickog.

Neki su ruski čelnici čak pozvali parlament i vladu da zabrane posvajanje ruske djece u bilo koju stranu zemlju. Druge su pak udruge upozorile da zabrana u konačnici šteti najviše samoj djeci u Rusiji gdje sustav posvajanja nije dovoljno razvijen i djeca odrastaju u domovima.