SMRT RICHARDA DESCOINGSA

Hollandeov savjetnik pronađen mrtav u njujorškom hotelu!

04.04.2012 u 07:42

Bionic
Reading

Njujorška policija je priopćila u utorak navečer da je pokrenula istragu o smrti direktora Instituta za politička istraživanja (IEP) u Parizu i člana francuskog Državnog vijeća, savjetodavnog tijela vlade, Richarda Descoingsa koji je rano poslijepodne po mjesnom vremenu pronađen mrtav u hotelskoj sobi u New Yorku

'Pronašao ga je radnik hotela u 13 sati' (19 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je zamjenik načelnika policije Paul Browne, dodavši da na tijelu 'nije bilo tragova nasilja' i da je soba bila 'u neredu' kada je pronađen kako gol 'leži na postelji'.

Browne nije htio nagađati o uzrocima smrti, ali je rekao da istražitelji 'ne isključuju nijednu mogućnost'.

Kazao je još da se ispituje 'mogućnost da su druge osobe bile u sobi u jednom trenutku'.

NewsDirectova animirana rekonstrukcija otkriva kako su policiju na sumnje na ubojstvo potaknula, između ostalog, otkrića korištenih tableta i alkohola te činjenica da je Descoingov laptop bačen kroz prozor.


Browne je u telefonskom razgovoru rekao da je Descoings (53) u utorak ujutro trebao zastupati Europu na skupu rektora velikih sveučilišta koji se održavao pod pokroviteljstvom UN-ova glavnog tajnika i da se u devet sati (15 sati) trebao naći s četvero kolega u predvorju hotela Michelangelo, u središtu Manhattana.

Kada su ovi vidjeli da ga nema, pomislili su da je već otišao u dvoranu gdje se skup trebao održati, dodao je.

No Descoings nije bio ondje pa su zatražili od osoblja hotela da provjeri što se događa.

'Hotelska provjera je bila u devet sati, spavao je. U 13 sati je pronađen mrtav', rekao je zamjenik načelnika policije.

Tko je Richard Descoings?

Richard Descoings bio je direktor uglednog pariškog instituta IEP-a poznatog i kao Sciences-Po, u četiri mandata.

Uspješan, kreativan, ponekad i provokativan, Descoings je bio veliki reformator visokog školstva.

Primivši vijest o njegovoj smrti, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao ga je 'velikim slugom države' koji je 'sav svoj život posvetio svom izboru od kojega ga ništa nije moglo odvojiti: školstvu', ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Richard Descoings, čije je tijelo pronađeno jučer u njujorškom hotelu Michelangelo zbog čega je tamošnja policija otvorila istragu, bio je jedan od isturenijih članova francuske i međunarodne sveučilišne zajednice. Kao direktor Instituta za političke studije (IEP) u Parizu, jedne od poznatijih visokoobrazovnih ustanova u Francuskoj, boravio je u New Yorku na sastanku rektora sveučilišta pod pokroviteljstvom glavnog tajnika UN-a, Ban-Ki Moona.

Služio je uzastopni četvrti mandat na čelu IEP-a, ustanove koju je značajno reformirao tijekom svog staža. Sciences-Po, kako ju se uvriježeno naziva, dugo je imala ugled elitističke ustanove, dostupne samo određenim društvenim skupinama iz koje su redovito izlazili akteri francuske politike. No Descoings je ukinuvši djelomično natječaj za upis otvorio ustanovu mladima iz srednjeg i siromašnijeg sloja, a potom je bitno olakšao i upis stranim studentima, koji sada čine oko 40 posto među ukupnim brojem studenata. Na zahtjev Nicolasa Sarkozya, Descoings 2008. započinje s reformom srednjeg školstva, a nedavno se priključio i radnoj skupini predsjedničkog kandidata Françoisa Hollandea koja se bavi diskriminacijom.

Vijest o njegovoj smrti izazvala je reakcije čitave francuske javnosti, od predsjednika Sarkozya koji ga ističe kao 'velikog slugu države' preko kandidata Hollandea koji o Descoingsu govori kao 'o jednoj od najvažnijih figura obrazovnog sustava' do Bernarda Accoyera, predsjednika Nacionalne skupštine, koji tvrdi kako je 'Francuska izgubila jednog od najvećih reformatora obrazovanja'. Studenti IEP-a u Parizu minutom šutnje odali su počast preminulom direktoru.

Video animacija posljednjih sati Richarda Descoingsa