GODIŠNJICA PADA BASTILJE

Hollande u vojnom defileu u povodu 14. srpnja

14.07.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande u pratnji svoje partnerice Valerie Trierweiller predvodio je u subotu svečanosti organizirane u povodu proslave državnoga praznika 14. srpnja, tj. dana obilježavanja pada Bastilje, prvi put u svom petogodišnjem predsjedničkom mandatu

Francuski predsjednik i vrhovni zapovjednik vojnih snaga sudjelovao je u dugoj svečanoj koloni i paradi francuskih vojnih snaga održanoj na Elizejskim poljima. Njegova pratilja, francuska novinarka Valerie Trierweiler zauzela je mjesto pored Hollandea na počasnim tribinama.

Ovo je jedno od prvih njezinih pojavljivanja u javnosti nakon što je početkom lipnja preko Twittera izrazila otporu političkom protivniku Hollandove bivše partnerice Segolene Royal. Naime, putem Twittera Trierweiler je hvalila Oliviera Falornija koji se u drugom krugu izbora za mjesto u parlamentu trebao boriti protiv Royal. 'Sretno vrijednom kandidatu Olivieru FAlorniju', napisala je tada ova pariška novinarka.

Royal je bivša dugogodišnja Hollandeova partnerica i s njim ima četvero djece. Rastali su se nakon što je ona izgubila na predsjedničkim izborima 2007. od Nicolasa Sarkozyja, a tada je u medije izašla i informacija da je Hollande u vezi s Trierweiler.

U defileu je sudjelovalo 4950 muškaraca i žena, pripadnika francuskih vojnih snaga i Civilne sigurnosti pod sloganom 'U službi države i mira u svijetu', a osobito u čast francuskih pripadnika UN-ovih plavih kaciga koje u sklopu snaga UN-a sudjeluju u vojnim operacijama izvan zemlje.

Hollande će obnoviti tradicionalni interview koji francuski predsjednik države održava u povodu obilježavanja 14. srpnja u tv-programu. Tradiciju je tijekom svojeg mandata prekinuo njegov prethodnik Nicolas Sarkozy.

Obljetnica pada Bastille