izvješće 2020.

Holding poslovao s gubitkom od 230,4 milijuna kuna. Donosimo kako su poslovale sve podružnice i kakvo je stanje na razini grupe

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 20:40
  • Objavljeno 14.09.2021 u 20:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Integrirano godišnje izvješće Zagrebačkog holdinga d.o.o. (ZGH d.o.o.) za 2020. godinu pokazuje da je gradski komunalni div poslovao s gubitkom od 230,4 milijuna kuna nakon oporezivanja. Godinu ranije ZGH d.o.o. bio je u plusu od 81,6 milijuna kuna. Ostvareni gubitak raspoređen je na teret zadržane dobiti ZGH. Također, vidljivo je da je Grupa ZGH ostvarila u 2020. prihode u iznosu od 3,9 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 4,2 milijarde kuna. Gubitak grupe nakon oporezivanja iznosio je 291,5 milijuna kuna

O ovom izvješću raspravljat će Skupština Grada Zagreba na sjednici krajem rujna. U prošloj godini prihodi ZGH iznosili su 1,9 milijarde kuna, a rashodi 2,2 milijarde kuna, te razloge za takvo poslovanje prema izvješću treba tražiti u pandemiji koronavirusa i potresu koji je pogodio Zagreb. Kako stoji u uvodnoj riječi sada već bivše predsjednice Uprave ZGH Ane Stojić Deban, zbog širokog spektra djelatnosti ZGH, od ugostiteljstva i turizma do tržnica i Autobusnog kolodvora, sve djelatnosti bile su pogođene zbog smanjenog obima poslovanja.

'U trećoj kategoriji naše su komunalne tvrtke koje su naizgled najmanje pogođene krizom. Međutim poslovale su u smanjenom obimu jer nisu mogle odraditi redovan dio svojih poslova u smislu prihoda koje ostvarujemo kroz usluge Gradu Zagrebu, male komunalne akcije i slično', napisala je Stojić Deban. U odnosu na godinu ranije ostvareni prihodi bili su 11 posto manji (237,5 milijuna kuna), a s druge strane rasli su troškovi tu su bili šest posto veći (115,2 milijuna kuna).

Rast troškova - prvenstveno materijalnih koji su ostvareni u iznosu od 790,6 milijuna kuna, što je povećanje za 55 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto u odnosu na 2019. - obrazlaže se zbog značajnog rasta zbrinjavanja svih vrsta otpada, ali i potpisivanja novog kolektivnog ugovora za radnike ZGH krajem iste godine, kojim su povećani osnovica plaća i materijalna prava, što je povećalo troškove za 61 milijun kuna, odnosno za 8,3 posto.

Značajan pad prihoda od prodaje u odnosu 2019. i 2020., navodi se u izvješću, uslijed pandemije ostvarili su Autobusni kolodvor - 20,2 milijuna kuna (49,3 posto), Vladimir Nazor – putnička agencija - 15,2 milijuna kuna (40,2 posto), Tržnice - 7,9 milijuna kuna (11 posto). Uz to, navodi se da je zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti najveći pad zabilježen kod upravljanja objektima - 43,3 milijuna kuna (37,1 posto), održavanja cesta - 27,2 milijuna kuna (8 posto) te održavanja i uređivanja zelenila - 23,1 milijun kuna (10,4 posto).

Uz spomenuto, Stojić Deban u izvješću ističe da je donesen niz mjera za pomoć građanima stradalima u potresu, kao i poslovnim subjektima pogođenima koronavirusom, što je također imalo svoju cijenu.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Zgh.hr

Kada se pogleda kako su poslovale podružnice, vidljivo je da je najveći minus zabilježila Čistoća. Treću godinu zaredom gradski čistači su u crvenom, a 2020. zaključili su s minusom od 245 milijuna kuna. Razloge za to u ZGH-u pronalaze u nemogućnosti da poskupe odvoz otpada jer je pokušaj toga završio na Ustavnom sudu te je on privremeno zabranio primjenu akata koji bi to omogućili, a s druge strane povećane su cijene zbrinjavanja pojedinih frakcija otpada, zabilježena su velika ulaganja u infrastrukturu i povećan je broj zaposlenih zbog povećanog obima posla.

Iza Čistoće najveći gubitak ima Direkcija. Prije oporezivanja on iznosi 65,4 milijuna kuna, što je za 27,4 milijuna kuna lošiji rezultat nego u 2019. godini. Kao razlozi za to navode se manji prihodi od prodaje (-43,9 milijuna kuna), veći interni prihodi (13,7 milijuna kuna) i ostali veći poslovni prihodi (+2,7 milijuna kuna). Manji prihodi obrazloženi su manjim prihodima od zakupnina i najamnina iz proračuna Grada Zagreba (-41,6 milijuna kuna) zbog isteka najma objekata javne namjene Gradu Zagrebu, i to Dječjeg vrtića Lanište i Ustanove za hitnu pomoć.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: zgh.hr

Na razini grupe, izuzmemo li ZGH d.o.o., najveći gubitak prije oporezivanja zabilježila je Vodoopskrba i odvodnja (-41,5 milijuna kuna), što je 17,8 milijuna kuna više nego u pretpandemijskoj godini. Razloge za veliki gubitak u 2020. u ViO objašnjavaju manjim poslovnim prihodima (- 13,4 milijuna kuna) u odnosu na 2019. godinu te veće rashode (+2,7 milijuna kuna).

Pad prihoda tumači se manjom količinom prodane vode gospodarskim subjektima uslijed lockdowna (-7,6 milijuna kuna) i manjom prodajom Gradu Zagrebu (-4 milijuna) zbog manje realizacije iz sredstava Proračuna za redovne programe. U ZGH-u je zaposlenih s posljednjim danom 2020. bilo 5304, 13 više nego godinu ranije. Najviše ih je u Čistoći, 1981 osoba, a najmanje u Areni Zagreb - njih šest.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!